Het wegdek van de Spaardammerdijk is niet al te best meer.
Het wegdek van de Spaardammerdijk is niet al te best meer. Google

Nieuwe Spaarndammerdijk wordt deels 30 kilometerweg

27 mei 2021 om 11:07 Overig

SPAAARNDAM Kleine werkzaamheden zijn niet meer voldoende. Een volledige aanpassing van het wegdek is nodig. Dat geldt voor de Spaarndammerdijk tussen Zijkanaal C en de Batterijweg. De smallle weg is in slechte staat en onveilig. Deze week presenteerde de gemeente de plannen waarbij direct wordt gesteld dat het historische karakter van de dijk blijft.

Al geruime tijd klagen bewoners en gebruikers over de dijk, die vooral voor fietsers gevaarlijk zou zijn. Na een oproep van de gemeente in de zomer van 2019 ging de gemeente met een groep bewoners en de eigenaar van de dijk, het hoogheemraadschap van Rijnland, aan de gang. Veel partijen werden geraadpleegd, zoals dorpsraden, ondernemersvereniging, LTO Nederland, de Fietsersbond, Recreatieschap Spaarnwoude, de historische werkgroep Spaarndam en Historisch Halfweg.

Ondertussen ligt er een definitief ontwerp met als uitgangspunt dat de snelheid op sommige stukken van 50 naar 30 kilometer per uur wordt verlaagd. Er komt zwart asfalt en de gelijkwaardige kruispunten krijgen een donkerrood vlak, zonder voorrangsborden of haaientanden. In de onveilige bocht naar het kruispunt met de Lageweg komen betonstenen te liggen. De stoep langs de Lageweg wordt vanaf de Spaarndammerdijk doorgetrokken tot aan Albert Heijn zodat de supermarkt voor voetgangers en mindervaliden veiliger te bereiken is.

Buiten de bebouwde kom blijft maximumsnelheid 60 kilometer per uur. Er komt één donkerrode fietsstrook aan elke kant van de weg met passeerstroken. De werkzaamheden starten na de komende zomervakantie. Halverwege 2022 moet de nieuwe Spaarndammerdijk klaar zijn.

Voor degenen die behoefte hebben aan meer informatie is er op dinsdag 8 juni van 19.30 tot 21.00 uur een online informatiebijeenkomst. Aanmelden kan via info@haarlemmermeer.nl en onder vermelding ‘Aanmelding online informatiebijeenkomst Spaarndammerdijk’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie