Ymere- Regiomanager Remco Pols (links), wethouders Fouad Sidali (midden) en Jurgen Nobel (rechts) vinden investeren in wonen belangrijk.
Ymere- Regiomanager Remco Pols (links), wethouders Fouad Sidali (midden) en Jurgen Nobel (rechts) vinden investeren in wonen belangrijk. Ymere / Michel Schnate

Ymere: ‘Met schrappen huurdersbelasting win je jaarlijks 400 woningen’

27 mei 2021 om 17:48 Overig

HOOFDDORP Woningcorporatie Ymere wil dat het nieuwe kabinet de huurdersbelasting afschaft. “Voor dat geld hadden we 400 woningen kunnen bouwen.”

Ymere-regiomanager Remco Pols: “Nederland is het enige land ter wereld dat belasting heft op de verhuur van een sociale huurwoning. Dat is in deze tijd van grote woningnood niet meer uit te leggen. Laten we dat belastinggeld gebruiken waarvoor het eigenlijk bedoeld is: voor wonen.”

Wethouders Jurgen Nobel (bouwen) en Fouad Sidali (wonen) van de gemeente Haarlemmermeer steunen de oproep van Ymere. “Woningcorporaties zorgen voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Ze maken geen winst of hebben aandeelhouders die ze tevreden moeten houden. Inkomsten worden weer geïnvesteerd in de nieuwbouw van meer sociale huurwoningen, woningverbetering, het betaalbaar houden van de huren en verduurzaming. Toch moeten corporaties ieder jaar een verhuurderheffing betalen aan Den Haag: dat is een belasting over de waarde van hun sociale huurwoningen.”

“De rekening is onder de streep voor onze huurders, toekomstige huurders en al die woningzoekenden. Zij zijn de dupe. Want zo blijft er door die huurdersbelasting minder geld over om te investeren in wonen”, aldus Pols. “Vorig jaar betaalden we bijna 86 miljoen euro verhuurderheffing aan Den Haag. En dat bedrag wordt ieder jaar hoger. Dat is écht heel, heel veel geld. Daar hadden we bijvoorbeeld ook 400 extra sociale huurwoningen voor kunnen bouwen! En dat ieder jaar opnieuw. Denk eens aan hoeveel woningzoekenden we daarmee hadden kunnen helpen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie