Afbeelding
Eigen foto

Schaakkampioen Chenwu: ‘Ik kan goed tegen mijn verlies’

31 mei 2021 om 10:09 Overig

HOOFDDORP Een van zijn sterke kanten vindt schaaktalent Chenwu (12) dat hij goed tegen zijn verlies kan. “Ik heb veel geoefend om niet boos te worden als ik werd verslagen maar juist te leren van mijn fouten.”

In een sterk bezet deelnemersveld van 54 jeugdschakers, werd Chenwu Zhu onlangs Nederlands jeugdschaakkampioen in zijn leeftijdsklasse. Met zeven winstpartijen en twee remises hoefde hij zijn sterke kant niet aanspreken. Chenwu was uitzinnig na het behalen van het kampioenschap, dat online werd gespeeld. In de eerstvolgende schaakles vertelde hij wel 248 keer dat hij kampioen was geworden. Dit kampioenschap is een absoluut unicum in de 75-jarige historie van de Hoofddorpse Schaakclub.

Chenwu werd november 2016 lid van Schaakclub Hoofddorp, hij was toen zeven jaar was. “Ik was een nogal beweeglijke jongen en moest wat rustiger worden. Schaken zou daarbij kunnen helpen. Zijn talent was direct zichtbaar, maar ook zijn enthousiasme en passie voor het schaakspel. Chenwu dook in de schaakboeken en trainde dagelijks soms wel twee uur. Dat pakte goed uit. Een jeugdtrainer kan zich nog goed herinneren dat Chenwu al na een aantal lessen de trainer les gaf….

In 2019 tijdens het Nederlands Kampioenschap tot 10 jaar werd zijn grote talent voor het eerst buiten Haarlemmermeer duidelijk. Chenwu, die zit in de hoogbegaafde groep 8 van basisschool De Zilvermeeuw in Lisserbroek, pakte een knappe achtste plaats. Sindsdien heeft Chenwu zich snel verder ontwikkeld, onder de bezielende leiding van het jeugdtrainersteam van Schaakclub Hoofddorp en door persoonlijke schaaktrainingen van Zhaoqin Peng, 14-voudig Nederlands kampioen bij de vrouwen.

Zo slaagde Chenwu in 2020 cum laude voor het Stappendiploma 5, het niveau van een bovengemiddeld volwassene clubschaker. In 2021 won hij het Persoonlijk Kampioenschap van Noord-Holland in zowel de categorie tot 12 jaar als tot 14 jaar. Tijdens de Grand Prix ChessQueens 2021 werd hij eerste van 61 deelnemers. En nu is hij dus Nederlands Jeugdkampioen tot 12 jaar.

Naast Chenwu deden er nog drie jeugdleden van Schaakclub Hoofddorp mee aan het NK, ook dat is een unicum voor de schaakclub. Zo werd in dezelfde categorie Liam Rooijakkers 32e en Achyuth Aravindhan 26e. Chia-Yun Liu eindigde bij de meisjes op een zeer verdienstelijke achtste plaats van 22 deelneemsters.

Het vernieuwde jeugdbeleid van Schaakclub Hoofddorp werpt duidelijk zijn vruchten af. In de breedte is het niveau met sprongen vooruit gegaan. Het jeugdtrainersteam is de afgelopen jaren uitgebreid van drie naar tien begeleiders. Persoonlijke aandacht en werken in kleine, gelijkwaardige groepen staan hoog in het vaandel. Maar het draait niet alleen om prestaties; plezier staat centraal en dat hebben de jeugdige schakers als ze bij elkaar zijn om lekker te schaken. Daarnaast is Schaakclub Hoofddorp een van de weinige schaakverenigingen in de regio die tijdens corona de trainingen heeft voortgezet via on-line schaaklessen. De club heeft tegenwoordig regionale aantrekkingskracht.

Dat zal alleen maar meer worden wanneer de plannen van Chenwu uitkomen om Nederlands kampioen bij de senioren te worden. Aan zijn mentaliteit zal het niet liggen. “Winnen is makkelijk. Maar dat telt niet. Het gaat er om te leren van je verlies. Ik werd in het begin wel eens boos als ik werd verslagen, maar dat is verkeerd. Je moet kijken wat er mis is gegaan en zorgen dat je die fouten de volgende keer niet meer maakt.”

John van Santen en Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie