Een tiny house kan snel worden gerealiseerd.
Een tiny house kan snel worden gerealiseerd. Hans Blomvliet

Geen groei: ‘Tiny houses achter in de rij in Haarlemmermeer’

1 juni 2021 om 17:20 Overig

HAARLEMMERMEER “Het lijkt alsof de projectontwikkelaars van tiny houses bij de gemeente achter in de rij moeten aansluiten.” Koos de Vries van de ChristenUnie-SGP vindt dat onbegrijpelijk. “Tiny houses zullen de woningnood in Haarlemmermeer niet volledig oplossen, maar juist op de korte termijn zou het een uitkomst zijn voor veel mensen die juist op zoek zijn naar een betaalbare woning.”

De politicus toont zich al geruime tijd voorvechter van de populaire woningen van maximaal 50 vierkante meter, die vaak draaien zonder aansluiting op gas, elektra, riool of waterleiding. De Vries zorgde via een motie bij de Provincie dat plannen voor tiny houses positief in Haarlemmermeer tegemoet moeten worden getreden.

Er zijn volgens De Vries in het landelijke Haarlemmermeer genoeg locaties voor groepjes tiny houses. “Aan de animo zal het niet liggen. Je hebt een mooi tiny house vanaf ongeveer 50.000 euro. Daar komt dan nog wel pacht bij, maar als je de prijzen voor een nieuwbouwhuis ziet, en de wachtlijst voor een sociale huurwoning er bij haalt, dan is er denk ik een behoorlijke vraag. Ik zeg niet dat de polder straks helemaal vol gebouwd gaat worden met tiny houses, maar enkele honderden moet kunnen.”

“Ik sta in contact met een projectontwikkelaar die aan dat soort cijfers denkt en concrete plannen heeft. Verder heb ik gehoord van een klein project bij Vijfhuizen. Maar het schiet allemaal niet op. Sinds de aangenomen motie is er bij mijn weten geen enkel tiny house bijgekomen in Haarlemmermeer. De plannen worden door het college op de lange baan geschoven, dat voortdurend aangeeft meer interesse te hebben in permanente woningen dan in tiny houses of flexwoningen. Er moet veel gebeuren op het gebied van woningbouw maar de tiny houses staan achter in de rij. Vreemd, want door de simpele bouw kunnen ze zeer snel gerealiseerd worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie