De provincie meet al jaren de luchtkwaliteit in Haarlemmermeer vanwege meer kans op luchtvervuiling.
De provincie meet al jaren de luchtkwaliteit in Haarlemmermeer vanwege meer kans op luchtvervuiling. Joop Touw

Luchtkwaliteit Haarlemmermeer in 2020 binnen de norm

3 juni 2021 om 15:46 Overig

HAAREMMERMEER In Haarlemmermeer is in 2020 voldaan aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Dit staat in de jaarlijkse datarapporten luchtkwaliteit 2020 die mede zijn opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland en naast Haarlemmermeer ook IJmond, Westpoort bevatten.

Gedeputeerde Jeroen Olthof is kritisch: “De luchtkwaliteit in Noord-Holland voldoet aan de Europese norm. Dat is goed nieuws. Maar het is niet genoeg. Nog steeds hebben inwoners last van stoffen in de lucht. Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Om dat in heel Noord-Holland te kunnen bereiken, hebben we aan het Rijk gevraagd scherpere regels op te stellen. Tot die tijd blijven wij met onze partners werken aan het zo snel mogelijk voldoen aan de strengere WHO-advieswaarden voor fijnstof.”

Impact Covid-19In 2020 moesten veel mensen verplicht thuiswerken. Dit is een van de redenen dat er in dat jaar een sterke afname van mobiliteit was, met name op Schiphol. Hierdoor is de uitstoot van stikstofoxiden, fijnstof en koolstofmonoxide in 2020 lager dan in andere jaren. Dit lijkt ook zichtbaar in de gemeten concentraties in de regionale luchtmeetnetten.

De provincie meet al jaren de luchtkwaliteit in de IJmond, Westpoort en Haarlemmermeer. Dit gebeurt in deze gebieden omdat hier sprake is van uitstoot door bijvoorbeeld industrie, verkeer, scheepvaart of luchtvaart. De metingen zijn een aanvulling op het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit van het RIVM en zijn bedoeld om op basis van lokale omstandigheden meer details over de luchtkwaliteit te meten.
De metingen zijn voor iedereen te volgen op www.luchtmeetnet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie