Deel je zorg
Deel je zorg VWS

Start van de Week van de Jonge Mantelzorger

3 juni 2021 om 11:47 Lokaal Deel je nieuws

Jonge mantelzorgers krijgen in de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 tot en met 7 juni 2021 een extra steuntje in de rug. In Nederland zorgt ongeveer een kwart van de jongeren voor iemand in zijn of haar directe omgeving. Vaak is dat een ouder, broertje of zusje in het gezin. De mantelzorg varieert van huishoudelijke hulp tot ondersteuning bij de medische verzorging. Het is mooi dat jonge mensen dit doen, maar het kan best intensief zijn. Zeker als ze dit combineren met school of een studie. De campagne ‘Deel je zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept jonge mantelzorgers op hun zorg te delen.

De campagne ‘Deel je zorg’ stimuleert mantelzorgers over hun zorgen te praten of gebruik te maken van hulp. Mantelzorg geven is namelijk niet altijd makkelijk. Toch vinden vier op de vijf mantelzorgers het vanzelfsprekend dat zij zorg verlenen. Zij geven aan dat ze het fijn vinden om een helpende hand te bieden. Jonge mantelzorgers ontwikkelen al op vroege leeftijd een groot verantwoordelijkheidsgevoel1.

Er is ook een keerzijde. Jonge mantelzorgers hebben vaker last van stress en piekergedachten dan leeftijdsgenoten. De zorgsituatie thuis roept vragen op over hun eigen toekomst. ‘Hoe ga ik dit combineren met mijn opleiding?’ en ‘Kunnen ze het wel zonder mij thuis?’. Het leidt soms tot een slechtere gezondheid en psychische klachten. Uit onderzoek blijkt dat ze meer kans lopen op studievertraging, uitval of onderpresteren. Sommige studerende mantelzorgers maken bewust andere keuzes over hun eigen toekomst. Bijvoorbeeld door thuis te blijven wonen of te stoppen met hun studie.

Zorgen delen en tijd voor jezelf zijn de belangrijkste tips voor de jonge mantelzorgers:

Deel je zorg | Praten met iemand lucht op. Dat kan iemand in de nabije omgeving zijn, maar ook door ervaringen te delen via de community Deel je zorg. Ook de video’s van de ‘Deel je zorg’ campagne met verhalen van andere jonge mantelzorgers kunnen helpen. Zo vertelt Brandon in een video: “Als het je overkomt, en je moet helpen, doe het. Maar vergeet niet om naar jezelf te kijken. Praat erover, zoek hulp en zorg gewoon goed voor jezelf.”


Meer informatie: www.mantelzorg.nl/jongzorgen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie