Enkele van de vermiste katten.
Enkele van de vermiste katten. eigen foto

Met drone en speurhond op zoek naar verdwenen Vennepse katten

9 juni 2021 om 13:07 Overig

NIEUW-VENNEP Een zoekactie van ‘Team Arie’ heeft nog geen resultaat opgeleverd naar een groep verdwenen Vennepse katten. Ondanks de inzet van speurhonden en drones ontbreekt ieder spoor van de huisdieren.

Sinds maart zijn er negen katten spoorloos verdwenen, de meeste in de omgeving van de Westerdreef. De laatste twee gevallen van deze week zijn juist van twee kilometer verderop. Eigenaars hebben de specialiseerde groep Team Arie ingeschakeld, een regionale vrijwilligersorganisatie dat alleen reiskosten rekent en handelt uit dierenliefde. Naast katten speuren zij ook vermiste honden op.

Woordvoerder Jolanda wil nog niet in de richting van een kattenhater wijzen. “Ik ben geen complottheoriedenker. De dieren zitten in het voorjaar vol met hormonen, ook als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dan gaan ze graag op pad. Maar zoveel vermisten tegelijkertijd, komt niet vaak voor. Het is wel opvallend.”

“We zijn nu volop aan het zoeken. Er wordt thuis bij de mensen een geurbron gevraagd waarmee onze honden aan de slag kunnen. Het is extra moeilijk omdat het hier vaak om typische buitenkatten gaat. Hun gebied is heel groot en geurlijnen lopen kris en kras door elkaar. De hond geeft vervolgens een gebied aan waar de kat zich zou kunnen bevinden en wij gaan dan overdag en ‘s nachts posten, of met een drone zoeken. In Nieuw-Vennep hebben we nog geen resultaat gehad.”

De laatste tijd staan katten er bij natuurliefhebbers slecht op vanwege het grote aantal gedode vogels die ze op hun naam hebben. Sommige mensen vinden dat katten in het voorjaar verplicht binnen moeten worden gehouden. Een boer zei onlangs dat jagers elke kat die in een weiland loopt, zonder pardon wordt afgeschoten om weidevogels te beschermen.

Jolanda: “Ik ken die houding niet, en het gaat hier om een woonwijk. Overigens zou het mooi zijn wanneer er een gps in een chip wordt gedaan, dan is een huisdier snel terug te vinden. Nu worden katten vaak wel gechipt, maar zijn er geen gegevens aan gekoppeld en kunnen dus uit beeld raken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie