Ton Verstraten: 'Ik voel me fijn in deze omgeving. Ik wil alleen hier doorgaan.'
Ton Verstraten: 'Ik voel me fijn in deze omgeving. Ik wil alleen hier doorgaan.' Eric Hoenson

‘Eersteling’ Ton Verstraten over mogelijk gedwongen vertrek Pax: ‘Dolk in mijn rug’

10 juni 2021 om 12:19 Overig

HOOFDDORP “Dit voelt als een dolk in mijn rug.” Ton Verstraten is niet bepaald te spreken over de handelswijze van eigenaar Hoorne Vastgoed met winkelcentrum Pax in Hoofddorp. De eigenaar van café De Eersteling ziet zijn bedrijf aan de kant gezet. “Ik word niet serieus genomen.”

Hoorne wil het wijkwinkelcentrum verbouwen tot appartementen met een supermarkt er onder. Dat betekent dat zes hurende ondernemers van winkels en horecagelegenheden hun bedrijf moeten stoppen, waaronder dus het bekende en geliefde café De Eersteling.

Verstraten: “De eerste gesprekken over een verbouwing dateren al van vijf jaar geleden. De winkels zouden toen echter terugkomen. Mij werd een tijdelijke sluiting van twee jaar’ in het vooruitzicht gesteld. Daarna zou ik door kunnen gaan in een nieuw café. Waar die plannen zijn gebleven weet ik niet, maar begin dit jaar lag er plotseling een brief in de bus met een heel andere toon en strekking. Het huurcontract, dat eigenlijk nog doorloopt tot juni 2023, wordt ontbonden. Over een jaar zou het winkelcentrum al plat kunnen gaan. Einde verhaal.”

“Ik begrijp best dat er een verbouwing nodig is, maar je kan hardwerkende ondernemers toch niet zomaar aan de kant schuiven? Er werd een vergoeding aangeboden, maar die is zo laag dat ik het bedrag niet eens wil noemen. Een fooitje.”

Verstraten zegt dat de medehuurders van PAX er ook zo over denken. “We zitten hier allemaal al vele jaren en zijn overtuigd van onze functie in de wijk. Een petitie op Facebook is binnen een week al duizend keer getekend. Hartverwarmend. Ik hoop ook op politieke actie, we gaan bijvoorbeeld met de wethouder praten. Ik hoop dat het helpt. De houding van Hoorne voelt stroef aan. Gaan wij niet akkoord dan zou het tot een rechtszaak kunnen komen.”

Er lijkt dus een einde te komen aan het populaire, veertig jaar oude bruine café, een van de weinige in zijn soort in Hoofddorp. “We trokken klanten uit de wijk, én uit het hele dorp,” zegt de horecaman die zijn vrouw Maaike als mede-eigenaar heeft. “Gezelligheid troef en ik kan er een goede boterham mee verdienen. Je zou zeggen, dan begin je ergens anders opnieuw. Liever niet. Ik voel me fijn in deze omgeving. Ik wil alleen hier doorgaan.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie