Zaterdag nog een knappe tweede plek, zondag een teleurstellende achttiende plek in Detroit voor Van Kalmthout. Chris Bucher

Tactische beslissingen pakten slecht uit voor de Hoofddorpse Van Kalmthout

14 juni 2021 om 07:45 Autosport

HOOFDDORP Na een ijzersterk optreden tijdens de zaterdagrace in Detroit, is het tweede bedrijf voor Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout niet verlopen zoals gehoopt. Tijdens de achtste race van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2021 reikte de Hoofddorper tot P18.

Het raceweekend op Belle Isle in Detroit, Michigan, werd gevormd door twee wedstrijden – eentje op zaterdag en eentje op zondag. Tijdens de zaterdagrace werkte VeeKay zich kranig naar voren. De 20-jarige coureur van het team Ed Carpenter Racing stuurde zijn #21 SONAX Chevrolet tijdens een chaotische krachtmeting van startplaats twaalf naar een knappe tweede stek aan de meet. Dankzij deze puike prestatie steeg de Rookie of The Year van het seizoen 2020 naar de vierde plaats in het tussenklassement.

Op zondag werd de Chevrolet Detroit Grand Prix Race 2 verreden op The Raceway at Belle Isle Park. VeeKay drong tijdens de kwalificatie voor die wedstrijd, net als op zaterdag het geval was, door tot de Fast Twelve-sessie. In die Fast Twelve-sessie noteerde de Nederlander een ijzersterke derde tijd, waardoor hij vanuit de binnenzijde van de tweede startrij de wedstrijd in Detroit aanving.

De zondagrace verliep minder voorspoedig dan de zaterdagrace. Ed Carpenter Racing opteerde wederom voor een driestopstrategie, wat inhield dat er vroeg werd gestopt voor een eerste onderhoudsbeurt. Dat bleek tactisch gezien een verkeerde zet, aangezien de rest van de kopgroep een langere eerste stint reed.

Na zijn eerste pitstop kwam VeeKay klem te zitten in het verkeer, waardoor het gat tussen hem en de kopgroep enkel groter werd. Tot overmaat van ramp moest de jongeling een ongeplande tweede pitstop maken na slechts zestien van de zeventig raceronden. In duel met Marcus Ericsson, de winnaar van de eerste wedstrijd, had hij een lekke band opgelopen. Vanaf dat moment was een topresultaat niet meer haalbaar. VeeKay leverde in het verdere verloop van de wedstrijd een aantal strakke rondetijden af en vocht een paar, voor hem zo kenmerkende, duels uit.

Uiteindelijk finishte VeeKay op een achttiende plaats. De tweede wedstrijd in Detroit werd gewonnen door Patricio O’Ward, die daardoor ook de leiding in het tussenklassement greep. VeeKay bezet na acht wedstrijden een sterke vijfde plaats in de tussenstand om het NTT INDYCAR-kampioenschap, hij heeft 243 punten verzameld.

“Soms eindig je vooraan, en soms niet. Het is wat het is, de tactische beslissingen hebben ons vandaag helaas niet geholpen”, laat VeeKay vanuit Detroit weten. “Ik wil Ed Carpenter Racing bedanken voor dit weekend – we zijn gisteren prachtig tweede geworden en hebben op zondagochtend een puike kwalificatie afgewerkt. De strategische keuze werkte niet, we hadden een extra neutralisatie nodig gehad en die viel niet.”

“Hier in Detroit had ik de beschikking over een fantastische Chevrolet-motor, de snelheid zat er in beide races goed in. Natuurlijk finish ik liever beide races op het podium, maar het positieve is dat we sterk in het tussenklassement staan. Ik heb ontzettend veel zin in volgende week, wanneer we op mijn favoriete circuit in de Verenigde Staten rijden!”

Volgend weekend mogen de rijders van de NTT INDYCAR Series wederom aantreden, ditmaal voor de REV Group Grand Prix at Road America in Elkhart Lake, Wisconsin. VeeKay boekte in het verleden al drie overwinningen op dit circuit – één in de Indy Lights (2019) en twee in de USF2000 (2017).