Winkelcentrum Pax: als de plannen doorgaan is er geen snackbar meer in de wijk. .
Winkelcentrum Pax: als de plannen doorgaan is er geen snackbar meer in de wijk. . Eric Hoenson

Ondernemers Pax gaan niet akkoord met ‘oprotpremie’ en wachten rechtszaak af

17 juni 2021 om 08:23 Overig

HOOFDDORP De ondernemers in winkelcentrum Pax hebben aangegeven niet akkoord te gaan met de verbouwingsplannen van eigenaar Hoorne Vastgoed. Daardoor zal hoogstwaarschijnlijk de rechter een uitspraak moeten doen over het voortbestaan van het groepje winkels rond supermarkt Vomar.

Hoorne Vastgoed maakte onlangs bekend dat in de plannen met het winkelcentrum nog ruimte is voor één supermarkt, en niet meer voor de huidige zes andere winkels. Bovenop de nieuwbouw komt een laag van drie etages met dertig huurwoningen. De ondernemers die er nu zitten zouden 10.000 euro ‘oprotpremie’ kunnen ontvangen als ze hun handtekening zetten onder een vrijwillige beëindiging van het huurcontract. Dat zijn ze niet van plan.

Erik Lodewijk van Hoorbegrip Haarlemmermeer is er een van. “We zien best dat een renovatie op zijn plaats is, maar ik wil hier niet weg. Mijn klanten komen voor dertig procent uit de wijk, en het toeval wil ik dat ik hier onlangs naar toe ben verhuisd. Ik zit goed in Pax. Bijzonder is dat er tot december een plan lag waarin er voor ons ruimte zou blijven. Dat wordt nu ontkend door Hoorne, maar tot twee weken geleden stond het nog op hun eigen website.”

Het bedrag dat nu wordt geboden is voor Lodewijk onbespreekbaar. “Ik zit hier nu tien jaar en heb voor 60.000 euro verbouwd. Volgens de reglementen moet ik de oorspronkelijke staat herstellen. Alleen dat zou al een stuk hoger uitpakken dan de vergoeding. We hebben als ondernemers afgesproken niet akkoord te gaan met de vertrekopdracht.”

“Hoorne moet nu voor de rechter hard maken dat er geen andere oplossing is dan hun plan. Aangezien er al twee units vrijkomen, en twee als antikraak dienen, is er volgens ons genoeg ruimte voor een uitbreiding van de supermarkt en kunnen wij gewoon terugkomen. Ik verdenk hen ervan straks toch nog ergens inpandig een koffiehoek en snackbar te openen.”

Lodewijk heeft hoop op een goede afloop. “Ik ben strijdbaar. Niet alleen voor de ondernemers, ook voor de vitaliteit van Pax is het belangrijk dat we blijven. Een slager en bakker zijn in het verleden al vertrokken. Misschien dat enkelen van ons ook best elders door kunnen gaan, ik blijf sowieso in Hoofddorp, maar zonder winkels is het hart uit de wijk je kan straks niet eens meer een ijsje of patatje kopen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie