Afbeelding
Google

Ook buurt komt in opstand tegen minimalisatie winkelcentrum Pax

19 juni 2021 om 08:59 Overig

HOOFDDORP De familie Meuzelaar van de Söderblomstraat komt naar eigen zeggen ‘in opstand’ tegen de minimalisatie van winkelcentrum Pax. “En wij zijn niet de enige buurtbewoners. Wij zullen de ontwikkelingen op nauwe voet volgen en de gemeente Haarlemmermeer onder druk zetten om de plannen gewijzigd te krijgen,” klinkt het strijdbaar.

Eigenaar Hoorne Vastgoed maakte onlangs bekend dat in de plannen met het winkelcentrum nog ruimte is voor één supermarkt, en niet meer voor de huidige zes andere winkels. Bovenop de nieuwbouw komt een laag van drie etages met dertig huurwoningen. De ondernemers die er nu zitten krijgen 10.000 euro als ze vrijwillig vertrekken. Dat zijn ze niet van plan en ze willen een rechtszaak afwachten.

De gedupeerden worden gesteund door klanten uit de buurt die ook niet willen dat ze weggaan. Dat hebben ze wethouder Marja Ruigrok laten weten: “Het winkelcentrum Pax is van groot belang voor ons, we zouden dan ook graag zien dat er zelfs meer winkels bij komen. Wij wonen 43 jaar in de Söderblomstraat en zijn met vele mede bewoners op leeftijd. Wij zouden het daarom op prijs stellen dat alle bewoners in de omliggende straten in de wijk uitleg en inspraak krijgen.”

In brieven aan HCnieuws hebben ook andere omwonenden hun grieven geuit. ‘Om nu ineens een mega-supermarkt neer te zetten ten koste van wat er verder in het winkelcentrum aanwezig is, dat gaat veel te ver. Alle andere winkelcentra in de wijken in Hoofddorp hebben meerdere soorten winkels, het winkelcentrum hier wordt zomaar de nek omgedraaid. Het is te hopen dat de gemeente voor dit plan geen vergunning afgeeft’, schrijft J. de Graaf.

‘Ik ben niet tegen de woningbouw, maar Pax afschepen met één supermarkt is te gek voor woorden. Ieder centrum in Hoofddorp heeft een kapper, pakketpunt, drogisterij , slagerij of bakker? Ik ben hier zeer ontstemd over,’ laat G. Brunenberg weten.

Vergelijkbare opmerkingen zijn te lezen op de Facebookpagina van HCnieuws.

Ruigrok heeft ondertussen de familie Meuzelaar laten weten dat hun zorg over de plannen met het winkelcentrum meeweegt bij de gesprekken met de vastgoedontwikkelaar. ‘Ook wij wensen voor de wijk een gezellig winkelcentrum. In onze afwegingen willen wij het mogelijk houden dat er buurtwinkels en een café in het centrum blijven, welke dat zullen zijn is echter niet aan ons. Als gemeente zijn wij enkel verantwoordelijk voor de functies op het niveau van bestemmingsplan die in het gebied mogelijk zijn. Wij zijn geen partij in welke uitbaters gebruik maken van deze in het bestemmingsplan genoemde functies. Dit kan ook niet omdat dit gezien wordt als oneerlijke concurrentie en overheidsbemoeienis.’

‘Ook wij hebben onze zorgen over de manier waarop de vastgoedontwikkelaar met zijn eigen huurders omgaat. Wij hebben deze zorg geuit bij de vastgoedeigenaar, meer dan dat doen kunnen wij niet.’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie