Forza! en Een hebben de brandbrief van JA21 ondertekend en naar het provinciebestuur gestuurd
Forza! en Een hebben de brandbrief van JA21 ondertekend en naar het provinciebestuur gestuurd Website Forza!

Forza! en Een Haarlemmermeer ondertekenen brandbrief tegen soepelere regels voor windturbines

20 juni 2021 om 10:11 Lokaal Deel je nieuws

Haarlemmermeer – Dertig lokale politieke partijen uit de provincie Noord-Holland hebben een brandbrief geschreven en gestuurd aan het college van gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland om hun zorgen te uiten over het versoepelen van de regels voor de bouw en komst van windturbines. De lokale Haarlemmermeerse partijen Forza! en Een Haarlemmermeer hebben deze brief mede ondertekend.

De brief heeft als boodschap: ‘’Bescherm onze provincie tegen windturbines. De regels moeten niet worden versoepeld, maar juist veel strenger!’ De brief is geschreven op initatief van het Amsterdamse gemeenteraadslid Kevin Kreuger van JA21. Samen met Forza! Fractievoorzitter Erik Vermeulen, Raadslid Hans Spijker van EEN Haarlemmermeer en 27 andere lokale partijen uit andere gemeentes schrijven zij dat de bouw van windturbines de gemoederen in Noord-Holland al geruime tijd bezighoudt en dat er inmiddels een maatschappelijk breed verzet is die‘’de politieke kleur van Noord-Hollanders overstijgt’’. 

Het voornemen van het provinciebestuur (bestaande uit VVD, GroenLinks, D66 en PvdA) is om meer duurzame energie op te wekken. Om dit mogelijk te maken heeft het provinciebestuur besloten de regels voor het bouwen van windturbines te gaan versoepelen waardoor er meer windturbines in de provincie gebouwd kunnen worden. Hier vallen ook de zogenoemde ‘Mega-Turbines’ van 200meter onder.  

De angst van de ondertekenaars is dat nu de verplichte lijnopstellingen losgelaten worden, nu overal losse clusters van windturbines worden geplaatst, waaronder dicht bij bestaande woningen. Ook zouden het versoepelen van de regels meer geld gaan kosten en de woningbouwplannen van diverse gemeentes frustreren. Iets dat zal leiden tot de waardedaling van huizen. De partijen ergeren zich ook aan het vervuilen van het landschap. 

Ook de gezondheidsrisico’s die windturbines met zich meedragen, wanneer deze op een te korte afstand van woningen worden gebouwd, is voldoende onderzocht.  ‘’Door de windturbine-plannen door te zetten kiest het provinciebestuur er naar onze mening voor om onze inwoners te onderwerpen aan een medisch experiment en dat vinden wij ontoelaatbaar!’’ stellen de schrijvers in de brief.  

De lokale politici, waaronder Een en Forza!, sluiten de brief af met de oproep om de bestaande regels voor de bouw van windturbines juist aan te scherpen.: ‘’Denk alsjeblieft goed na voordat jullie als provinciebestuurders een besluit nemen over deze regels en bekijk de vele alternatieve mogelijkheden die er zijn. Luister alsjeblieft goed naar de zorgen van onze bewoners en bescherm onze prachtige provincie tegen die verschrikkelijke windturbines’’.  

De volledige brief en alle ondertekenaars zijn terug te vinden op de website van Forza!: https://www.forzahaarlemmermeer.nl/2021/05/26/30-lokale-fracties-tegen-soepelere-regels-voor-windturbines/ 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie