Zevenblad
Zevenblad John van Loon

Kruidenfestival in De Heimanshof op 4 juli

27 juni 2021 om 16:14 Lokaal Deel je nieuws

Eén zevenblad, één brandnetel, één kleefkruid. Voor velen is dit het begin van een woekerende plaag in hun tuin. Maar deze kruiden hebben ook hun goede kanten want ze zijn voedzaam en geneeskrachtig. Op zondag 4 juli zet heemtuin De Heimanshof de schijnwerpers op kruiden en hun belang voor mens en dier. Vanaf 12.00 uur is er een gevarieerd programma voor jong en oud.

De naamgever van de tuin, Eli Heimans, raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de natuur door een ontmoeting met Kruiden-Marie. Zij wist alles van de natuur en voorzag in haar onderhoud met het zoeken van planten en kruiden die ze verkocht aan een apotheek. Ook verdiende ze iets met het genezen van de kwalen en kwaaltjes bij bewoners en hun vee. Dit verhaal inspireerde De Heimanshof om kruiden tot het thema van het jaarlijkse Zomerfestival te maken.

Ontdektochten

Bezoekers kunnen zelf via een speurtocht of met een gids op onderzoek uit in de tuin. ‘’ ‘Kruiden-Marie’ loopt door de tuin en gaat vooral met de kinderen op zoek naar kruiden en vertelt er leuke, leerzame en soms ongelooflijke verhalen over. Ruiken en proeven maar ook voelen en verwonderen staan centraal in de ontdektochten.

Tentoonstelling

In verenigingsgebouw De Kijkdoos is een deel van een oude apotheek uit de vorige eeuw opgebouwd. Er is onder meer een magische kruidendoos met buisjes met kruiden en verhalen over de toepassing van die kruiden in medicijnen.

Workshops

Ingrid Sjerps geeft drie workshops over de helende werking van kruiden: remedies, essentiële oliën en bijenwaszalf. Rogier Polman, docent Botanisch tekenen bij Pier K, geeft twee workshops Botanisch tekenen. Deelname aan deze workshops kost € 3,-. In de bijenstal vertelt imker Nol van Burik over het fascinerende leven van de bijen. Er is dan ook honing te koop.

Spelen in de Struintuin en op het blotevoetenpad

Onze natuurontdektuin voor de kinderen, de Struintuin, is ook open met het mooie, nieuwe spannende bomenpad hoog boven de beek, de boomhut, een waterspeelplaats en een blotevoetenpad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie