In Hyde Park wordt minimaal 1,2 miljard omgezet.
In Hyde Park wordt minimaal 1,2 miljard omgezet. KEES VAN DER VEER
politiek

Beusenberg: ‘Zakken projectontwikkelaar gevuld ten koste van burgers’

1 juli 2021 om 07:39 Overig

HAARLEMMERMEER Projectontwikkelaars vullen hun zakken ten koste van de burger in Haarlemmermeer. Het gemeentebestuur is hiervoor verantwoordelijk. Deze klokkenluiderachtige insteek presenteert Rinus Beusenberg vandaag bij de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad.

De politicus van Sociaal Rechts Haarlemmermeer noemt het een frontale aanval op B&W. Hij windt er niet bepaald doekjes om en stelt dat er door schaarste woekerwinsten worden gemaakt waar de gemeente nauwelijks profiteert. “Dit zal me niet in dank worden afgenomen, maar ja, het is mijn morele plicht als raadslid om zaken die niet deugen aan de kaak te stellen.” 

Beusenberg sprak zijn verbazing eerder uit tijdens een raadsvergadering over de bezuinigingen, waarbij hij berekende dat projectontwikkelaars alleen al op Hyde Park honderden miljoenen winst maken. Daarvan kon best iets naar de gemeente, zodat bezuinigingen op cultuur en zorg helemaal niet nodig zijn. Dat leverde ietwat meewarige reacties op, en er werd om bewijzen gevraagd. Die geeft hij nu. 

“Er komen in Hyde Park bij elkaar 4.000 woningen. Het goedkoopste appartement kost 309.500 euro. Maak je een rekensommetje dan begin je dus met ruim 1,2 miljard omzet. Uiteraard zijn de meeste woningen stukken duurder. De winsten liggen bij elkaar op misschien 300 tot 400 miljoen euro. Die gaan via de Royal Properties Group naar Monaco, zonder belasting te betalen.” 

“Hoge huizenprijzen voor nieuwbouw zijn helemaal niet nodig, kijk maar naar Hillegom. Daar komen in Tuindorp Hillegom onder meer 32 appartementen van een ton en nog eens 32 van anderhalve ton. De gemeente wil dat die zo veel mogelijk bij Hillegomse woningzoekenden terechtkomen.”

Beusenberg (66, en oud-ondernemer) stelt zelf de vraag waarom dat bij de buren wel kan, en hij weet ook het antwoord al. “De raadsleden in Haarlemmermeer begrijpen de materie niet, en vinden het allemaal prima zo. Óf.... het heeft te maken met een partijloze burgemeester en het ontbreken van de VVD in het college van Hillegom. De politieke druk in Haarlemmermeer vanuit de VVD is groot, omdat de coalitiepartijgenoten bang zijn bij de volgende coalitiebesprekingen buitengesloten te worden. In de politieke wandelgangen krijg ik namelijk wel bijval van diverse politieke partijen, maar in de politieke arena blijft daar weinig van over.”

Via het indienen van drie moties, een eventuele vierde motie van wantrouwen, en het aan de raad en college overhandigen van een boekje met rekensommen, probeert de voorzitter van de eenmansfractie SRH vandaag (donderdag) het tij te keren. “Het overduidelijke onrecht neemt hand over hand toe. Het kwalijke van de zaak is dat de gemeente er financieel maar bitter weinig wijzer van wordt en dat de burgers daardoor op verschillende vlakken het nakijken hebben. Zij worden aan de ene kant opgezadeld met veel te dure woningen en aan de andere kant met  onnodige bezuinigingen.” 

“Over de financiële ins en outs mag niet gesproken worden, want deze feiten zijn geheim verklaard. Wat dat betreft mogen deze cijfers van SRH openbaar gemaakt worden. Zo kan de discussie volledig in alle openheid gevoerd worden. De gemeenteraad kan niet meer om de feiten heen. Goedkoper bouwen is mogelijk. Er moet een daadkrachtig signaal aan het college worden afgeven.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie