Dertien tassen staan klaar voor vertrek, ze zijn na een kwaliteitscontrole in Marie Kondo-stijl ingepakt.
Dertien tassen staan klaar voor vertrek, ze zijn na een kwaliteitscontrole in Marie Kondo-stijl ingepakt. Eigen foto

Stevige groei van Vennepse ruilkleding-groep

30 juni 2021 om 14:51 Overig

NIEUW-VENNEP De Facebookgroep Ketting Kleding ruil Nieuw-Vennep is gegroeid naar meer dan vijftig deelnemers. Daardoor gaan er wekelijks negen tassen met dameskleding rond in Nieuw-Vennep. De groep startte in februari met vijftien kledingruilers. 

De opzet is dat de tas van de een naar de ander gaat, als een soort ketting door het dorp. Wie de tas ontvangt heeft drie dagen de tijd om er uit te halen wat hij of zij graag wilt hebben. Desgewenst kan diegene er ook zelf kleding in doen die ze zelf niet meer draagt. Maar dat is niet verplicht. De kleding moet schoon en heel zijn. Via het beheer horen zij wie de volgende is, daar brengt degene de kleding dan zelf naar toe. Het beherende echtpaar van de facebookgroep benadrukt dat alleen relevante en actuele informatie wordt gedeeld, maar geen privégegevens.

Dit systeem is tijdens de eerste lockdown opgezet in Amsterdam Noord en wordt nu in heel het land overgenomen omdat het zo goed loopt. Landelijk zijn er op dit moment al 286 kettingen actief en doen er ongeveer 10.000 mensen aan mee. Dit concept wordt zelfs al in andere landen overgenomen. 

Beheerder Jessica uit Nieuw-Vennep, die verder anoniem wil blijven, en een team van enthousiaste deelnemers hanteren deze periode een aparte thematas: ‘We’re going to the beach’. Die is gevuld met alleen maar zomerse kledingstukken. Omdat de mannen nog pas op drie tassen staan wordt verdere uitbreiding vooral die kant op gezocht. “We zijn op zoek naar uitbreiding. Want hoe meer deelnemers een ketting heeft, hoe dichter vraag en aanbod bij elkaar komen. Of men nu mee wilt doen vanwege het duurzame aspect, of omdat kleding een tweede leven verdient of omdat mensen graag kleding willen ontvangen, dat maakt niet. Ketting-kledingruil is een inclusief initiatief waarbij leeftijd, afkomst en inkomen geen rol spelen. Inwoners van Nieuw-Vennep zijn dan ook bij deze van harte uitgenodigd.”

“Samen houden we kritisch de kwaliteit van de kleding in de gaten, want vlekken en gaten zijn natuurlijk niet acceptabel. We willen pareltjes en pronkstukken in de tassen aantreffen, dus die doen we er dan ook in.” Ze doet nog een oproep: “Als er mensen hun kast aan het opruimen zijn en de kleding die niet gedragen is maar die nog wel in goede staat is, een goede tweede leven gunnen, dan kunnen zij contact opnemen met kettingkledingruilnieuwvennep@gmail.com. Vooral herenkleding is erg welkom op dit moment.”

Naast een besloten facebook groep maken de deelnemers ook gebruik van een app, waarin de route staat welke de tassen afleggen door het dorp. Voor zowel de besloten facebook groep als de app geldt dat privacy belangrijk is en dat gegevens niet buiten de ketting gedeeld mogen worden.

Mensen die interesse hebben in ketting kleding ruilen in Nieuw-Vennep kunnen een kijkje nemen op facebook.com/Ketting-kleding-ruil-Nieuw-Vennep

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie