Afbeelding
Foto door form PxHere

Waarom sociale vaardigheden net zo belangrijk zijn als diploma’s

1 juli 2021 om 10:42 Partnercontent

Je kent ze wel, mensen die nog een koelkast aan een Eskimo kunnen verkopen. Is het charme, charisma, overredingskracht, gunfactor? Sociale vaardigheden zijn in het dagelijkse leven en bij het uitoefenen van bepaalde beroepen waardevolle vaardigheden. Vertegenwoordiger bijvoorbeeld. Door enthousiast en vakkundig te vertellen over producten of diensten weet de vertegenwoordiger nieuwe klanten te vinden en bestaande klanten te binden. Vertegenwoordiger is eigenlijk een beetje een gedateerde benaming voor een commercieel medewerker buitendienst. Maar kun je het eigenlijk leren of is het een aangeboren talent? Natuurlijk helpt het als je netjes voor de dag komt, een stralende glimlach hebt en welbespraakt bent. Bij het werkzoeken kom je in vacatureteksten vaak skills tegen die op elk beroep van toepassing kunnen zijn. Representatief, flexibel, geen 9-tot-5 mentaliteit, doorzettingsvermogen, leergierig… Niet heel verrassend allemaal. In deze blog leggen we uit wat je écht nodig hebt om een succesvolle vertegenwoordiger te zijn.

Vertegenwoordiger anno 2021

Veel mensen hebben bij het beroep ‘vertegenwoordiger’ een beeld van een man in een goedkoop pak die met stofzuigers langs de deuren gaat. Dat is natuurlijk allang niet meer zo. Moderne onderneming als Philips, Microsoft, Coca-Cola en Indeed maken gebruik van commercieel medewerkers om hun producten of diensten aan de man te brengen. Veel gebeurt online, maar uiteindelijk doen mensen zaken met mensen. Dus om een langdurige en waardevolle relatie op te bouwen blijft het nodig om bij (potentiële) klanten langs te gaan. Daarnaast is een moderne vertegenwoordiger veel bezig met verkoopstrategieën en presentatietechnieken om beslagen ten ijs te komen.

Opleiding commercieel medewerker buitendienst

Er zijn natuurlijk altijd natuurtalenten die geen vooropleiding nodig hebben. Maar voor de rest kan het geen kwaad om bepaalde theoretische vaardigheden onder de knie te krijgen en bijvoorbeeld de mbo-opleiding niveau 3 voor commercieel medewerker buitendienst te volgen. Daarnaast zijn er veel cursussen en trainingen waar je verkoopvaardigheden ontwikkelt en verbetert.  

Verkopen doe je met je hart

Als je een mooi bedrijf vertegenwoordigd en je gelooft oprecht in het product of de dienst dat je verkoopt kun je dat ook beter overbrengen aan klanten. Mensen zien en horen dat je echt gepassioneerd bent over iets en dat werkt aanstekelijk. Het is dus belangrijk dat je een werkgever kiest waar jij je goed bij voelt. Gelukkig is er keuze genoeg: verzekeringen, telecom, fitnessapparatuur, auto’s, eten en drinken, software en hardware. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt waar je hart ligt en daar een branche bij zoekt. Dat maakt het verkopen een stuk makkelijker.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie