Mud Crawl: tijgeren door de modder.
Mud Crawl: tijgeren door de modder. Trudy Witteman

‘Mud Masters in festivalsfeer: ‘Deze modder smaakt naar meer’

4 juli 2021 om 13:42 Overig

VIJFHUIZEN Spierpijn, modder, topsfeer. Zo’n 15.000 sportievelingen peigeren zich dit weekeinde af met maar één doel: de finish halen en daarna een biertje doen. Mud Masters in het groengebied rond de Big Spotters Hill. “Je moet het gewoon een keer doen.”

‘Rennen, klimmen, glijden, kruipen, vliegen en weer doorgaan’ zingt een groepje vrienden als ze tijgerend op ellebogen en knieën de Mud Crawl hebben overwonnen. Van boven tot onder zijn ze bedekt met een laag grijze smurrie. Veel tijd om te praten hebben ze niet. “We moeten door. Schrijf maar op dat deze modder naar meer smaakt. We komen zéker nog een keer terug.” Houdoe, klinkt het dan in onvervalst Brabants. En weg zijn ze. 


Trudy Witteman

Onderweg naar de start maken Jort, Troy, Niels en Luca uit West-Friesland voor zichzelf een schatting hoelang ze over hun parcours van 16 kilometer zullen doen. Smetteloos en okselfris nog lopen ze erbij. Na een paar obstakels zal het wel anders zijn, mompelt Luca met een blik op zijn hagelwitte sokken. Niels heeft een keer eerder meegedaan en heeft zijn vrienden met prachtige verhalen over prut, ijskoud water en kameraadschap weten over te halen zich in te schrijven. 


Trudy Witteman

BORD In de drukte langs het parcours treffen we Carien Janssen uit Den Haag. In haar hand geklemd een bord met de tekst ‘Allez Opi-Omi’. Anders dan de mevrouw in de Tour de France staat ze niemand in de weg. Waarom ze daar staat? “Toen ik vorig jaar oktober 57 werd kreeg ik als verjaardagscadeau van mijn kinderen een ticket voor Mud Masters. Ik ben gaan trainen op ouwe sportschoenen en heb daarbij een voet aan gort gelopen. Het vriendje van mijn dochter loopt in mijn plaats. Met dit bord moet ik opvallen en hoop ik dat ze mij zien.” 


Trudy Witteman

“Dit is de leukste hindernis”, stralen Chiara, Daniëlla en Sabina uit Gouda druipend van het water. Ze zijn net uit het grote meer van het Haarlemmermeerse Bos gekropen en genieten nog na van hun luchtreis en zwempartij. :”Het voelt als vliegen als je los bent gekomen van de tien meter hoge glijbaan. Mud Masters is één groot feest. Onbekenden helpen elkaar om de eindstreep te halen. Dat is juist zo mooi.” 

Om mensen te bevrijden uit moderne slavernij deden namens International Justice Mission 450 mensen mee aan de MudRaise en liepen voor dit goede doel liefst ruim 237.000 euro bijeen.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie