Afbeelding
Coinbase

Meer spaargeld leidt tot toename in investeringen

5 juli 2021 om 07:44 Partnercontent

Het feit dat men gedurende de vorige zomermaanden niet op vakantie kon, leidt ertoe dat mensen meer spaargeld tot hun beschikking hebben. Ook gingen we de afgelopen anderhalf jaar minder vaak uit eten, bezochten we de kroeg niet meer en ondernamen we minder uitjes met het gezin. Factoren die er samen toe hebben geleid, dat men nu meer te besteden heeft. Geld op de bank laten staan is momenteel minder interessant, daar de rente minimaal is. De een kiest voor een lange vakantie in het buitenland, de ander besluit een deel van het opgebouwde spaargeld te investeren. Dit merkt ook Coinbase, een van de grootste platforms voor de verkoop van digitale valuta.

Bitcoin een steeds aantrekkelijkere investering

De waarde van bitcoin is in de afgelopen periode sterk gestegen. Het hoogste punt van een paar jaar terug werd ruimschoots verbroken. Inmiddels is de koers wat afgekoeld en lijkt deze zich te stabiliseren. Mogelijk vormt het de opmaat voor een volgend record. De snelle stijging van de laatste maanden heeft de aandacht van steeds meer investeerders op deze digitale munt gericht. Immers, de rendementen die behaald konden worden in de laatste maanden liggen veel hoger dan het rendement over spaargeld op een spaarrekening of bijvoorbeeld een belegging op de beurs. Pas echter op, een hoog rendement gaat gepaard met een hoog risico. Niet alleen de snelle stijging heeft ertoe geleid, dat meer mensen een investering in bitcoin overwegen. Er is meer dat het interessanter heeft gemaakt.

Steeds meer informatie over beleggingen in digitale munten 

Een van die redenen is het feit, dat er steeds meer informatie te vinden is over het investeren in digitale munten. Er zijn diverse websites waarop je veel kunt lezen over het aanmaken van een zogenaamde wallet, de handelsplatformen waarop je bitcoin en andere digitale munten kunt kopen, enzovoorts. Houd er rekening mee, dat het belangrijk is om je goed in deze materie te verdiepen alvorens je bitcoin koopt. Zou je jouw stukje bitcoin naar de verkeerde digitale portemonnee overschrijven, dan is de kans dat je deze verliest zeer groot. Het is niet mogelijk om een dergelijke fout te (laten) herstellen. Aan de ene kant fijn, want je bent helemaal zelf eigenaar van je digitale munt. Aan de andere kant ook riskant voor mensen die zich niet voldoende verdiept hebben in blockchain technologie.

Er is meer dan de bitcoin alleen 

Naast de mogelijkheid om een deel van je spaargeld in bitcoin te investeren, kun je ook een investering in soortgelijke projecten gebaseerd op blockchain technologie overwegen. Bekende alternatieven zijn bijvoorbeeld ethereum en ripple. Door je spaargeld over verschillende projecten te verdelen, krijg je een goed gediversifieerd portfolio. Iets wat cruciaal is om de kans op grote verliezen te verkleinen. Houd er rekening mee, dat ook de volatiliteit van deze alternatieven voor bitcoin hoog is. Daar komt bij dat de koers van deze alternatieve projecten vaak meebeweegt met de koers van bitcoin. Op internet is veel informatie over de verschillende projecten te vinden. Investeren in deze alternatieve projecten is lastiger, dan het investeren in bitcoin. Je dient in veel gevallen gebruik te maken van een zogenaamde exchange. Het is een handelsplatform waarop de digitale valuta verhandeld worden door leden.

Combinatie van verschillende beleggingsproducten

Veel mensen die een investering in digitale munten overwegen, combineren deze valuta met andere beleggingsproducten. Waar bitcoin een zeer volatiel product is, geldt dat bijvoorbeeld in veel mindere mate voor sommige grondstoffen en obligaties. Ook aandelen en beursfondsen zijn al jaren in trek. Wie de tijd niet heeft om zich in individuele aandelen te verdiepen, kan een investering in een ETF overwegen. Met name de index tracker ETF’s zijn populair. Deze ETF’s bestaan uit een mandje van verschillende aandelen, die je terugvindt op een Europese of bijvoorbeeld Amerikaanse markt. Een goed voorbeeld is de AEX ETF. Deze ETF volgt de waarde van de aandelen die op de AEX te vinden zijn. Deze diversificatie verkleint de kans op verlies. Daarbij brengt een ETF minder kosten met zich mee dan bijvoorbeeld een fonds. Het verschil zit in het feit, dat een fonds actiever beheerd wordt dan een ETF. Zelf losse aandelen kopen is nog duurder, daar je zowel bij de aan- als verkoop van aandelen transactiekosten betaalt. Bij een ETF betaal je die kosten ook, maar niet per los aandeel welke in het mandje van de ETF zit.

Investeren in vastgoed lastiger geworden 

Voor mensen met een groot eigen vermogen kan een investering in vastgoed een optie zijn. Denk aan de aankoop van een woning in een populaire studentenstad, om deze vervolgens te huur aan te bieden aan studenten. De huur maakt dat je voortdurend een deel van de investering in het pand terugverdient. Investeren in vastgoed is lastiger geworden, door de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers. Het maakt dat dit een minder aantrekkelijk beleggingsproduct geworden is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie