Afbeelding
Bibi Veth

Het kan gewoon: jaren 30-huis aardgasvrij maken

25 juli 2021 om 14:03 Overig

HAARLEM Na twee jaar inlezen, bedenken, twijfelen en plannen gingen Léon en Danielle Tebbens van het aardgas af. In hun jaren dertigwoning in Haarlem Zuid-West kookt, verwarmt en doucht het stel met zelf opgewekte stroom en groene stroom.

Bij de zoektocht naar hoe je je huis gasvrij maakt, stuiten Léon en Danielle op tegenstrijdige adviezen en offertes van installateurs. Uiteindelijk kwamen ze via goede verhalen in de krant bij Thuisbaas terecht. Deze organisatie ontzorgt door eerst een advies op maat te maken. En daarna, als je verder wilt, ook de uitvoering van de werkzaamheden te doen.

Thuisbaas verving de Cv-ketel door een fluisterstille warmtepomp, de radiatoren door lage temperatuur radiatoren (Jaga’s). Ook plaatsten ze extra zonnepanelen op het dak. Leon en Danielle hadden al vloerverwarming in de woonkamer. Op zolder kwamen twee infraroodpanelen voor extra warmte in Danielle’s vernieuwde coaching werkruimte. En in de keuken is de gaskookplaat vervangen door een mooie inductieplaat.

Léon: “De vraag die we regelmatig krijgen: ‘maakt een warmtepomp nou niet veel herrie?’ Eerlijk gezegd maakte ik me daar zorgen over, want ik ben best gevoelig voor geluid en gun de buren ook geen herrie. Die zorg verdween toen de adviseur van Thuisbaas met een speakerboxje het verschil liet horen tussen een standaard warmtepomp en een moderne stillere. Onze Mitsubishi Ecodan is -samen met de Vaillant AeroTHERM Plus - één van de stilste die er op de markt te krijgen is. Op maximaal vermogen (in de winter) iets meer dan 40 decibel op 1 meter afstand, in de nachtstand rond de 30 decibel op 1 meter afstand. Ons slaapkamerraam ligt boven de warmtepomp en we slapen met open raam. De warmtepomp horen we niet, de tsjilpende musjes wel!”

Léon en Danielle kunnen de warmtepomp ook ‘in z’n achteruit’ zetten. De warmtepomp gaat dan het huis licht koelen, zo’n 5 graden. Leon: “Best wel lekker voor die hele hete zomerdagen van tegenwoordig.”

Léon: “Wat in de voorbereiding verwarrend was, waren de uiteenlopende adviezen over isoleren. Sommige installateurs vinden dat je huis super goed geïsoleerd moet zijn, inclusief balansventilatie. Ook Milieucentraal raadt dikke (12 cm) muur- en dakisolatie aan. Toch las ik ook verhalen van mensen die hun normaal geïsoleerde huis gasvrij maakten. ThuisBaas bekijkt je woning, je gasverbruik en maakt een advies op maat. Bij ons konden we toe met de isolatie die we al hadden: dubbelglas, spouwmuurisolatie, normale dakisolatie (5-7 cm) en vloerisolatie. Wij namen vloerverwarming voor extra comfort.”

“We besparen 1.000 euro per jaar, want als het goed is gaat onze energierekening van 120 euro naar 30 euro per maand. We koken, verwarmen en douchen nu op zelf opgewekte stroom en groene stroom. Het koken op inductie was even wat wennen, maar gaat nu prima. En het douchewater blijkt zelfs nét een tikkeltje warmer met een stevigere straal. Heerlijk! Het kan dus gewoon: een jaren-30 huis aardgasvrij maken!”, vertelt Léon enthousiast.

Thuis ook aan de slag? Kijk op www.haarlem.nl/gasvrijer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie