Er wordt de komende jaren flink gebouwd in Haarlemmermeer.
Er wordt de komende jaren flink gebouwd in Haarlemmermeer. Nellie Bartels Schep

Woonakkoord moet zorgen voor meer betaalbare woningen

15 juli 2021 om 13:34 Overig

HAARLEMMERMEER Hoe kunnen we intensiever samenwerken om de woningbouw te versnellen en de bestaande betaalbare woningvoorraad beter te benutten? Dat is een van de centrale vragen waar het woonakkoord Amstelland-Meerlanden antwoord op geeft. Tot 2030 moeten er in de regio ruim 38.000 woningen bij.

Het Woonakkoord 2021-2025, aangegaan door de provincie, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoornis gericht op gezamenlijke acties en afspraken op woongebied voor de komende vijf jaar, tussen provincie Noord-Holland en de AM-gemeenten. Ook maken zij afspraken over woninglocaties, lossen zij knelpunten samen op en trekken zij zoveel mogelijk als partners op. Er is 2,5 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast gaat de regio de woonruimteverdeling aanpassen. Zo maken woningzoekenden met een dringende verhuiswens zoals starters/jongeren, spoedzoekers en kwetsbare groepen, meer kans op een woning. Voorwaarden voor deze ontwikkelingen zijn een betere bereikbaarheid, meer voorzieningen en een betere energievoorziening.

Cees Loggen, gedeputeerde Wonen provincie Noord-Holland: “Door nauw samen te werken aan de versnelling van de woningbouw, zijn we beter in staat deze daadwerkelijk te realiseren. Het gaat om een betaalbaar, aantrekkelijk, goed bereikbaar, aangepast op de klimaatveranderingen en zo circulair mogelijk gebouwd woonaanbod voor verschillende doelgroepen. Met Schiphol op het grondgebied van de regio is het van belang betaalbare woningen te bouwen voor de werknemers van de luchthaven. Ook pakken we de herverdeling van de bestaande woningvoorraad aan. Deze regio moet bereikbaar blijven voor iedereen die hier wil blijven of komen wonen.”

De aanwezigheid van Schiphol legt een grote claim op de leefkwaliteit van de regio en beperkt de ontwikkelingen voor woningbouw. De AM-gemeenten en de provincie onderzoeken samen hoe meer mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor woningbouw. En hoe de gebieden waar woningbouw niet mogelijk blijkt, kunnen bijdragen aan de leefkwaliteit. Hierin wordt samen opgetrokken richting Rijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie