Het is de tweede keer dat Turkije een zogeheten uitreiziger naar ons land uitzet die het Nederlanderschap was ontnomen.
Het is de tweede keer dat Turkije een zogeheten uitreiziger naar ons land uitzet die het Nederlanderschap was ontnomen. Joop Touw

Syriëganger aangehouden op Schiphol

14 juli 2021 om 15:47 Overig

SCHIPHOL Een 34-jarige Syriëganger is woensdag op Schiphol aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. De man wordt ervan verdacht dat hij heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie. Hij stond internationaal gesignaleerd.

De man, wiens Nederlanderschap vorig jaar is ingetrokken, was door Turkije uitgezet en begeleid door de autoriteiten in Istanbul op het vliegtuig gezet. Hij is in 2015 naar het strijdgebied gegaan en in augustus 2020 aangehouden in Turkije nadat hij zich had gemeld bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken verschillende keren gebeld om te laten weten dat de man niet meer welkom is in Nederland. Dat Turkije de man woensdagmorgen toch op het vliegtuig naar Schiphol heeft gezet, “betreurt” het kabinet. Het is de tweede keer dat Turkije een zogeheten uitreiziger naar ons land uitzet die het Nederlanderschap was ontnomen.

Vrijdag wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die beslist over mogelijke verlenging van zijn hechtenis. “Aangezien betrokkene geen verblijfsrecht heeft in Nederland en de toegang tot Nederland is geweigerd, zal na vervolging en een eventuele detentieperiode worden ingezet op uitzetting naar het land van de andere nationaliteit”, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie