De 140 "superkrachtige" windmolens van Hollandse Kust Zuid zullen op den duur genoeg stroom opwekken om twee miljoen huishoudens in hun energiebehoefte te voorzien.
De 140 "superkrachtige" windmolens van Hollandse Kust Zuid zullen op den duur genoeg stroom opwekken om twee miljoen huishoudens in hun energiebehoefte te voorzien. Vattenfall

Vattenfall is begonnen met bouw windmolenpark Hollandse Kust Zuid

17 juli 2021 om 07:00 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Vattenfall is deze week begonnen met de bouw van een windmolenpark op zee, de Hollandse Kust Zuid. Dit is volgens het energieconcern het eerste windmolenpark in Europa dat subsidievrij zal worden aangelegd, al is er in een andere vorm nog wel sprake van steun. In Rotterdam liggen de funderingen voor de windmolens klaar voor vervoer naar de bouwlocatie. De komende twee jaar wordt voor de Nederlandse kust tussen Scheveningen en Zandvoort, gewerkt aan het windpark op zee. 

Het schip dat de funderingen die kant op moet brengenis vorige week al uitgevaren. De 140 “superkrachtige” windmolens van Hollandse Kust Zuid zullen op den duur genoeg stroom opwekken om twee miljoen huishoudens in hun energiebehoefte te voorzien. De dan 140 turbines leveren samen een vermogen van 1,5 Gigawatt.

Het windpark ligt 18 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Vattenfall kan het project zonder financiële hulp van de overheid realiseren, omdat het Rijk ervoor zorgt dat het ‘stopcontact’ op zee, de bekabeling naar de kust en de aansluiting op het stroomnet wordt geregeld. Die opdracht ligt bij TenneT. Daardoor zijn de risico’s en de kosten voor Vattenfall sterk gedaald. De eerste turbines zijn het voorjaar van 2022 al gereed, de laatste turbines worden in de zomer van 2023 opgeleverd.

Het gebied is onderverdeeld in vier kavels. Vattenfall wist in maart 2018 de tender voor de eerste twee kavels te winnen. In juli 2019 werd ook de ontwikkeling van de andere twee kavels binnengesleept.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie