Afbeelding
Eigen foto

Flora & Fauna Haarlemmermeer: grote wegslak

25 juli 2021 om 10:09 Overig

HAARLEMMERMEER Ik probeer gevarieerd en actueel de circa 10.000 soorten flora en fauna die er in onze polder voorkomen, te behandelen. De afgelopen weken drong zich nadrukkelijk het verschijnsel wegslak op. In 4 weken tijd hebben we tijdens overvloedige regen wel 30 kilo van geraapt op een enkele tuin. Het was een beetje om moedeloos van te worden. 

Biologisch verantwoord telen is een principiële stellingname, maar we vroegen ons wel af wanneer er een einde aan kwam toen we bij elke regenbui in plaats van minder steeds meer kilo’s vonden. 

Op de foto 6 emmers met in totaal 16 kilo naaktslakken, verzameld in 2 dagen. Gelukkig kwam daarna een wat drogere periode, zodat we voor de 3e tot 6e keer onze groentes konden herzaaien. Naast de problemen die de naaktslakken veroorzaakten, krijg je er ook wel respect voor. De wegslak is met de tijgerslak de grootste van een tiental naaktslakken soorten en verreweg het meest ‘aanwezige’. Hij heet wegslak omdat hij vaak over paden kruipt. Naaktslakken hebben ook hun functie omdat ze oude biomassa zoals loof van aardappels afbreken in een recordtempo. Maar aan het begin van de zomer is er nog geen oude biomassa, dus gaan ze voor malse soorten zoals groenten.

BIJZONDER De wegslak die van knalrood tot zwart kan zijn, kan tot 20 cm groot worden. Alle slakken zijn hermafrodiet, dat wil zeggen mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Als ze paren kunnen dus beide exemplaren bevruchte eieren maken. De eieren lijken op kleine pingpongballetjes in groepjes van circa 200. Ze zijn ook kannibaal. Platgereden slakken worden massaal bezocht door soortgenoten, die er zich te goed aandoen. 

Naaktslakken hebben geen huisje, maar wel onderhuids een soort schildje van kalk. Ze produceren grote hoeveelheden slijm waarover ze ook kruipen. Dat slijm is heel goed voor de huid. Potjes van 5 cc voor 60 euro  gaan  grif van de hand in bepaalde winkels.

WAAR Naaktslakken zijn zeer gevoelig voor uitdroging. Ze komen alleen bij regen of dauw te voorschijn en kruipen verder in planten of holletjes weg. Ze leven overal in tuinen, bessen, weilanden, etc.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie