Afbeelding
Bluetooth technologie

Van Hoofddorp tot Eindhoven: Nederland is een land van uitvinders

19 juli 2021 om 10:49 Partnercontent

Als je nadenkt over wat er nu typisch Nederlands is, dan denk je misschien niet meteen aan belangrijke uitvindingen en wereldveroverende producten. Dat terwijl in 2019 de European Inventor Award nog gewonnen werd door Hoofddorper Rik Breur, die een idee bedacht om zeeschepen uit te rusten met stekels om zo de aangroei van algen tegen te gaan. Maar in de moderne geschiedenis heeft Nederland meer gepatenteerde uitvindingen voortgebracht. Wist jij al dat de volgende drie uitvindingen in Nederland bedacht zijn?

Bluetooth

Er was eens een telefoonfabrikant genaamd Ericsson uit Zweden die op zoek was naar een goedkoop alternatief voor communicatie van een radioverbinding tussen telefoons. De Hagenees Jaap Haartsen pakte de handschoen op en vond in 1994 de inmiddels overbekende en veel gebruikte Bluetooth-technologie uit die we inmiddels gebruiken voor zaken als smartwatches, oordopjes en het verbinden met gimbals. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Haartsen door deze uitvinding opgenomen werd in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders. Bluetooth is overigens vernoemd naar de Vikingkoning Harald Blauwtand. Hij introduceerde het christendom in Scandinavië. Blijkbaar vond Haarsten zijn uitvinding dus zelf ook revolutionair.

Wi-Fi

Nog zo’n uitvinding om meteen mee naar een octrooibureau te rennen om hem te laten patenteren als hij niet al bedacht was door een andere Nederlander: Wi-Fi. Wi-Fi, inmiddels ingeburgerd als ‘wifi’, is iets jonger dan de Bluetooth-technologie, maar werd ook door een Nederlander bedacht. De ingenieur Victor Hayes kwam er in 1997 mee op de proppen en won er geheel terecht tientallen prijzen mee, zoals de Innovation Award van The Economist. Inmiddels is deze Nederlandse uitvinding niet meer weg te denken in de hele wereld.

Compact Disc (CD)

Hoewel vinyl weer in is en Spotify het aan het winnen is van de verkoop van fysieke muziekdragers, is het wel degelijk de moeite waard om te vermelden dat de Compact Disc (beter bekend als de CD) in de jaren ’80 en ’90 toch echt een zeer belangrijk product was. Opeens waren die grote langspeelplaten niet meer nodig en paste alles op een klein schijfje, dankzij de Eindhovense Koninklijke Philips. Zij startte in 1979 een zogenaamd CD-lab op. Een jaar later bracht Philips samen met het Japanse Sony de uitvinding van de Compact Disc-standaard naar buiten. In augustus 1982 werd de eerste CD als muziekdrager gefabriceerd. Dat was het album ‘The Visitors’ van ABBA. De uitvinding van de CD leidde uiteindelijk ook tot de uitvinding van de DVD. Leuk bijkomend weetje: het cassettebandje werd ook door Philips uitgevonden, om precies te zijn in 1962.

Uitvindingen vinden dus net zo goed plaats in Hoofddorp en de rest van Nederland als elders in de wereld. Zit je zelf op een briljant idee? Regel dan een aanvraag van een octrooi (ook wel patent genoemd) op je uitvinding met hulp van octrooibureau EP&C.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie