Afbeelding
Ton Dijkstra

Column Rutger & Milan: Magie van het water

21 juli 2021 om 13:56 Overig

[NIEUW-VENNEP Een deel van Nederland is opgeschrikt door het hoge water. Limburg kreeg het zwaar te verduren afgelopen week. Een enorme hoeveelheid water zorgde voor veel ellende in Limburg, België en Duitsland. 

Het waren spannende tijden voor de zuidelijke landgenoten, de dijken hielden het gelukkig aardig vol. Dit was een bijzondere gebeurtenis die wij nog nooit eerder hadden meegemaakt. Wij kennen de watersnoodramp van de geschiedenislessen. Verder hadden wij nog nooit zoiets meegemaakt.

Een bijzondere gebeurtenis met vervelende gevolgen. Het opruimen zal nog heel lang duren. Voor winkels of horeca is dit extra zuur. Na de investeringen en verliezen dankzij corona, komt dit hard aan. Gelukkig is de saamhorigheid nu sterker dan ooit in Limburg.
Onze gemeente, Haarlemmermeer, is een gemeente die een geschiedenis heeft met water. De plek waar wij nu met elkaar wonen, was vroeger een enorm meer. In 1852 is Haarlemmermeer droog gevallen. Deze is leeggepompt, een enorm karwei is dit geweest. Deze drooglegging was dankzij de Ringvaart. Hierdoor kon Haarlemmermeer leeggepompt worden.

De geschiedenis van het water en Haarlemmermeer is nog steeds duidelijk zichtbaar. Verschillende gemalen zijn nog te vinden hier in de omgeving. Deze gemalen zijn gebouwd in de 19e eeuw en staan er nog steeds trots bij. Het gemaal in de Cruquius is misschien wel het meest bekend bij u. Een typische locatie waar veel mensen wel eens zijn geweest. Wij hebben het allebei ook eens bezocht. Een interessant uitstapje, zeker in deze tijd waar het hoge water het nieuws domineert.


Haarlemmermeer is goed beschermd tegen grote hoeveelheden water. Dat is onder andere te danken aan de Geniedijk die door Haarlemmermeer trekt. Een dijk van 10,5 kilometer. Hiermee is deze dijk de langste dijk in Haarlemmermeer. De Geniedijk heeft naast de bescherming tegen het water ook nog een andere taak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Geniedijk gebruikt als bescherming voor soldaten en oorlogsmachines. Onze gemeente is toch wel een gemeente met een rijke historie als je dit allemaal leest. Ook al is de gemeente nog geen eens 200 jaar oud. De gemeente heeft het één en het ander meegemaakt. Wij moeten eerlijk zijn, als echte Haarlemmermeerders wisten wij dit ook niet allemaal. Daarom is het juist leuk om dit soort nieuwe feitjes te ontdekken over de plek waar je woont. Nu de zomervakantie gestart is, heb je meer tijd voor dit soort dingen. Voor onze fietstocht naar Zeeland hebben wij een aantal keer langs de Ringvaart gefietst. Waar de Ringvaart eerst een route was waar wij altijd tegenwind hadden, is het nu een route met een rijke historie. Fiets ook eens een stukje langs de Ringvaart, leuk om de functionaliteit van de Ringvaart met eigen ogen te zien. Kies wel een dag uit waar het niet zo heel hard waait, gratis tip ;)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie