Ben is misschien wel de grappigste schrijvende kapper van Nederland.
Ben is misschien wel de grappigste schrijvende kapper van Nederland. Frans Tol

Beste columns van Kapperspraat: Overbodig

11 augustus 2021 om 10:00 Overig

NIEUW-VENNEP Ben Perdaan is zonder twijfel de grappigste schrijvende kapper van Nieuw-Vennep, van Haarlemmermeer, of laten we zeggen van heel Nederland. Elke twee weken geeft als gezinshoofd, als bekende ondernemersbaas of als een vriendelijke en soms nukkige vakman zijn visie op het leven. Als extraatje deze zomer brengen wij zijn beste columns van dit jaar elke dag om 10.00 uur op de website van HCnieuws. Heerlijk voor bij de koffie! Vandaag de laatste...

Dat thuisonderwijs valt zowaar nog niet mee. Ondanks het feit dat we behept zijn met louter hoogbegaafde kinderen.

Mijn jongste dochter zit in groep 8. Schoolkamp, CITO en de musical, voor een groep 8 leerling van levensbelang. Het is de vraag hoe die levensbepalende momenten eruit gaan zien.

En dan is er thuisonderwijs. Even voor de duidelijkheid, als die hoogbegaafdheid al erfelijk zou zijn, komt dat niet van mij af.

Blijkbaar weet de juf ook dat ze hoogbegaafd is, want een half uurtje onderwijs via de IPad per dag schijnt ruim voldoende te zijn. Maar na dat half uur word ik dus pardoes gepromoveerd tot onderwijsassistent. “Ik snap het niet,” heb ik leren te vertalen naar: “ik heb geen zin om erover na te denken en als jij het doet hoef ik het niet te doen.” Dat talent is dan wel weer herkenbaar.

Dan heb ik nog een zoon. Die doet MBO sport en bewegen. Vooral het idee dat je dan niets hoeft te leren was keuzebepalend. Aangezien sport educatie op afstand moeilijk te verzorgen is heeft meneer vrijstelling voor alles. Tenminste in zijn optiek. Als ik al eens het lef heb zijn kamer binnen te gaan, voorzien van een drietal medische mondkapjes teneinde het aroma dat in zijn kamer heerst te doorstaan, zie ik de schoolboeken nog keurig in het folie onaangeroerd in de hoek. Vind het bewonderenswaardig dat je zonder ook maar een boek aan te raken ervan uit gaat de opleiding moeiteloos te doorlopen. Hoogbegaafdheid in optima forma.

En dan de oudste. Zij doet een universitaire opleiding in criminologie. Kijk, en daar weet ik dan wel weer het een en ander van. Probleem alleen is dat zij de enige echt hoogbegaafde is en derhalve uitstekend zonder hulp kan van welke ouder dan ook. Zit je dan, in je onderwijsassistentmodus mooi een potje overbodig te zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie