Piloten maken nu nog gebruik van bakens bij de landing, maar die worden rond Schiphol vervangen door computernavigatie.
Piloten maken nu nog gebruik van bakens bij de landing, maar die worden rond Schiphol vervangen door computernavigatie. René de Leeuw

‘Minder geluidsoverlast in buitengebied Schiphol door gebruik navigatiesatellieten’

12 augustus 2021 om 14:00 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL De overlast van de herrie van het vliegverkeer in het buitengebied van Schiphol zal beperkt worden door gebruik van navigatiesatellieten. Piloten maken nu nog gebruik van bakens bij de landing, maar die worden met ingang van vandaag rond Schiphol vervangen door computernavigatie. Dat zegt topman Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in De Telegraaf. 

“We navigeren vliegtuigen niet langer via fysieke bakens op de grond, maar met een gps-signaal van satellieten van en naar de start- en landingsbanen. Dit betekent dat we verkeer in de toekomst beter om woonwijken rond Schiphol kunnen leiden. Dat levert minder overlast op”, aldus Van Dorst. Dat voordeel betreft vooral het buitengebied rond Schiphol. Omleiding van vliegtuigen is namelijk niet mogelijk in de eindnadering, wanneer vliegtuigen zich op weg naar de landingsbaan in een rechte lijn achter elkaar bevinden.

De verkeersleiders gebruikten 29 navigatiebakens en het zogeheten ILS-systeem, dat piloten helpt bij de landing. Bij uitval van het ILS-systeem moet soms worden uitgeweken naar banen die dichter bij woonwijken liggen. Door gebruik te maken van gps-navigatie kunnen vliegtuigen bij voorkeur op de Polderbaan en de Kaagbaan blijven landen. Het is dan niet nodig om de andere landingsbanen in te zetten die meer geluidsoverlast voor omwonenden van Schiphol met zich meebrengen.

LVNL blijft wel investeren in navigatiebakens op de grond, zodat vliegtuigen die niet kunnen navigeren op satellietnavigatie, veilig kunnen blijven navigeren. Ook bij een eventuele storing in de satellietnavigatie dienen de navigatiebakens op de grond als één van de back-up systemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie