Drukte bij de kassawagen tijdens de kortebaandraverij Hoofddorp in 2019.
Drukte bij de kassawagen tijdens de kortebaandraverij Hoofddorp in 2019. Eigen foto

Wedden op paarden is al eeuwen oud

18 augustus 2021 om 11:00 Evenementen

HOOFDDORP Wedden op paarden is al heel oud. Een draverij ervaren middels een Virual Reality-bril is betrekkelijk nieuw. Van beide elementen kan genoten worden tijdens de komende kortebaandraverij van Hoofddorp die tevens het decor is van het Nederlands Kampioenschap.

Voor het publiek dat naar een kortebaandraverij komt kijken is het een vertrouwd gezicht: mensen die bij het wedkantoor een voorspelling doen over het verloop van de koers en hopen dat hun weddenschap uitkomt. Zodat ze hun inleg terugzien en liefst nog een beetje meer. Wedden hoort er gewoon bij en is al eeuwenlang een duidelijk en onlosmakend onderdeel van de kortebaandraverij, vertelt Bert van Dooyeweerd met groot enthousiasme. Begin jaren 70 van de vorige eeuw was hij een verdienstelijk trainer-pikeur. In de jaren dat hij actief was won Van Dooyeweerd 270 koersen. 

“Wedden maakt het een stuk spannender”, zegt de zoon van de beroemde pikeur Jan van Dooyweerd wiens stal destijds met ijzeren vuist regeerde. “Als je alleen maar staat te kijken heb je het vaak na een paar omlopen al gezien. Leg je wat in dan voelt het alsof je een beetje mede-eigenaar bent van je favoriete paard. Daarbij hoeft het niet om grote bedragen te gaan. Je kunt al vanaf één euro een weddenschap plaatsen. Het moet wel leuk blijven. Voor een paar euro heb je net zoveel spanning als voor honderd euro.”

RECORDOMZETTEN Bert van Dooyeweerd die penningmeester is van Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp werkt voor het bedrijf ZEturf, het enige bedrijf dat in Nederland weddenschappen tijdens een kortebaandraverij mag verzorgen. In die hoedanigheid heeft hij al heel wat drafbanen gezien. En weet dat er in het ene dorp meer wordt omgezet dan in het andere. Santpoort-Noord is in deze regio een mooi voorbeeld. Daar bestaat de kortebaandraverij al ruim 250 jaar en is stevig verankerd in de geschiedenis. 

Van Dooyeweerd: “Mensen bouwen complete tribunes in hun tuin en we draaien daar recordomzetten van meer dan honderdduizend euro. Ter vergelijking, in Hoofddorp bedraagt de omzet gemiddeld een kwart van dit bedrag.”

Winnend, plaats, duo, trio, winscore. Er zijn meerdere mogelijkheden om een weddenschap te plaatsen. Voor wie ingewijd wil worden in de wondere wereld der weddenschappen staat tijdens de draverij naast de kassawagen een infostand waar uitleg wordt gegeven over de verschillende spelsoorten.

VIRTUAL REALITY Nieuw dit jaar is dat mensen op een bijzondere manier kunnen kennismaken met de drafsport. Dit door middel van een zogeheten Virtual Realitybril. Met een dergelijke bril op de neus lijkt het alsof je in een andere werkelijk zit. Je kijkt 380 graden om je heen en beleeft alles in 3D. De sponsoren die voorafgaand aan de koers door middel van loting aan een paard worden gekoppeld, hebben de primeur. Zij nemen plaats op de sulky, krijgen een helm op, een shirt aan en leidsels in hun handen en gaan de bijzondere ervaring opdoen alsof ze een wedstrijd rijden op de beroemde renbaan van Vincennes bij Parijs waar slechts de allerbeste paarden lopen. Tijdens de kortebaan van Hoofddorp staat de sulky naast de kassawagen. Te wachten op de toeschouwers die ook deze bijzondere ervaring willen opdoen.

Door Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie