Afbeelding
Rinus VEEKAY PR / Ed Carpenter Racing

Gifbeker Rinus van Kalmthout is nog niet leeg

22 augustus 2021 om 10:47 Autosport

HOOFDDORP Waar Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout had gehoopt dat de gifbeker na drie opeenvolgende lastige wedstrijden in de NTT INDYCAR Series leeg was, daar kreeg hij op de World Wide Technology Raceway in Madison, Illinois, een nieuwe tegenslag te verwerken. De oud-Hoofddorper viel na 65 van de 260 ronden uit vanwege een ongeval. 

Alle sessies voor de Bommarito Automotive Group 500 presented by Axalta and Valvoline warden afgewerkt op dezelfde dag. VeeKay en diens NTT IndyCar-concurrenten moesten op zaterdag zowel trainen, kwalificeren als racen. In de eerste twee sessies bleek het team Ed Carpenter Racing, waarvoor VeeKay actief is, een foute inschatting te hebben gemaakt met betrekking tot de afstelling van hun wagens. Hierdoor kwamen VeeKay en diens teamgenoot Ed Carpenter niet verder dan een 22ste en een 23ste tijd in de kwalificatie.

Vanaf de twaalfde startrij knokte VeeKay zich achter het stuur van de #21 SONAX Chevrolet op de voor hem zo kenmerkende, gedurfde manier naar voren. Binnen twee rondjes had VeeKay al zeven tegenstanders gepasseerd – na de eerste neutralisatie, welke benodigd bleek na een incident waarbij twee van VeeKays concurrenten waren betrokken, vond de Nederlander zich al terug op een veertiende stek. De roodzwarte bolide van ECR schoot links en rechts voorbij aan de tegenstanders en werd als vanouds door de camera’s in beeld gebracht.

Een positie binnen de top tien leek binnen handbereik voor VeeKay, aangezien hij moeiteloos het tempo van de koplopers kon bijbenen. In no-time reed de Nederlandse coureur nog eens vier van zijn concurrenten voorbij, waardoor hij na vijftig van de geplande tweehonderdzestig raceronden op de tiende plaats doorkwam.

Helaas mocht het voor de inwoner van Fort Lauderdale, Florida, niet zo zijn op de World Wide Technology Raceway, daar waar VeeKay in 2020 nog een vierde en een zesde plaats uit het vuur sleepte. Na een ongeval van teamgenoot en -baas Ed Carpenter, die de controle over zijn #20 USAF Chevrolet verloor en hard in aanraking met de muur kwam, geraakte VeeKay in de mêlee van de daaropvolgende herstart in de problemen. De enkelvoudig IndyCar-racewinnaar toucheerde de wagen van Scott Dixon, die op zijn beurt tegen Àlex Palou aan reed. Dit resulteerde voor elk van de drie heren in een klap in de betonnen muur en een uitvalbeurt.

“Het is balen dat ik voortijdig moest uitstappen, want het ging heel goed”, liet VeeKay vanuit de Verenigde Staten weten. “Vorig jaar heb ik op Gateway gemerkt dat het lastig inhalen is tijdens de race. Veel hangt af van de pitstops en de herstarts. Op dat laatste onderdeel heb ik vorig jaar een aantal mooie acties gemaakt en ook dit jaar liep het weer als een trein. Volgens mij heb ik dertien wagens ingehaald, in slechts vijf rondjes onder groen.”

“Vandaag was de sfeer op de baan gespannen. Voor de herstarts was er sprake van een accordeoneffect, waarbij het veld enorm uit elkaar werd getrokken en vervolgens weer té dicht bij elkaar kwam. Dit leverde een aantal incidenten op. Helaas raakte ik betrokken bij één van die incidenten.”

VeeKay weet dat het iedereen had kunnen overkomen. “Ik sorteerde voor op de binnenbaan van de eerste bocht. Voor mij ging een andere rijder plots van zijn gas, omdat er rijders vóór hem van het gas gingen. Op zo’n moment kan je vrij weinig doen om een touché te voorkomen. Het middenveld is gevaarlijk bij herstarts en vanuit mijn positie – de elfde plek op dat moment – was ik een passagier. Palou werd eveneens slachtoffer van dit hele gebeuren.”

Na een ijzersterke start van het NTT INDYCAR Series-seizoen zit het VeeKay de laatste tijd niet bepaald mee. “Na mijn sleutelbeenblessure heb ik veel tegenslag gehad. Ik hoop dat de gifbeker nu leeg is. De komende circuits liggen me en dus richt ik mijn vizier op de wedstrijden aldaar. Op zowel Portland als Laguna Seca heb ik in de Road To Indy races gewonnen. Ik ga de komende drie weken keihard trainen, om optimaal voorbereid aan de start van de laatste drie races te verschijnen”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie