De jonge Ayrton Senna was er in 1984 bij, maar viel met zijn Toleman-Hart na 19 ronden uit met een kapotte motor.
De jonge Ayrton Senna was er in 1984 bij, maar viel met zijn Toleman-Hart na 19 ronden uit met een kapotte motor. Jakob Dekker
Rondom het circuit

Jeugdig Hoofddorps trio gratis naar de race in Zandvoort

3 september 2021 om 13:47 Overig

HOOFDDORP Het is nog donker als Tom, René en Ricardo op de fiets vanuit Hoofddorp richting Zandvoort fietsen. Het is zondag 26 augustus 1984, de dag waarop de Grand Prix Formule 1 van Nederland wordt verreden. De nu 53-jarige Venneper Tom denkt met veel plezier terug aan die tijd. “Het was best spannend, zonder kaartje naar binnen sneaken.”

In 1984 is Tom 16 jaar en komt dan al een paar jaar op het circuit. “Elk raceweekend waren wij van de partij. Dat begon al op de vrijdag, als school het toeliet, op de fiets vanuit Hoofddorp naar Zandvoort. Vaak met z’n drieën, soms gingen er ook andere vriendjes mee. Maar die waren niet zo fanatiek als wij waren.”
Het drietal is nu nog steeds vrienden met elkaar, al gaan ze niet meer zo frequent naar het circuit. “Toen we eenmaal ons rijbewijs hadden en een auto onder onze kont gingen we ook naar races op de Nürburgring of Spa Francorchamps. In 2013 zijn we zelfs naar de 24 uur van Le Mans geweest.”

MUISSTIL Terug naar 1984. Het plan om naar de Grand Prix te gaan had het drietal al klaarliggen. Het probleem was het geld. Een kaartje voor de Formule 1 kostte in die tijd (45 gulden, dat is zo’n 20 euro) niet wat het anno 2021 kost, maar als schoolgaande jongens was het toch een behoorlijke uitgave. “Dat moest toch wel anders kunnen. Wij gingen altijd via de achteringang, en betalen was er eigenlijk nooit bij. Via de achteringang kwamen we ook direct bij onze favoriete bocht, het Scheivlak. Heel soms stonden we ook bij de toen nog bestaande Marlborobocht, dat lag een beetje aan de raceklassen. De Marlborobocht stond er die tijd garant voor dat er wel eens eentje afvloog.”

KRIEBELS Zonder toegangsbewijs stapten de jongens die 26e augustus al heel vroeg op de fiets. Voorzien van eten en drinken in hun rugzak werd richting gezet naar het circuit. Eenmaal in Zandvoort worden de fietsen muisstil onder de flats aan de Lorentzstraat op slot gezet.
“Ik kan me nog wel herinneren dat we dat best spannend vonden. Mijn moeder vond het aanvankelijk helemaal niks, je gaat toch niet zó vroeg op de fiets naar Zandvoort. Mijn ouders hadden niks met autosport. De rit op de fiets ging prima, eenmaal in de buurt van het circuit begon het toch wel te kriebelen. Gelukkig verliep ons plan zoals we bedacht hadden. Ik denk dat we zo rond 6.00 uur het terrein op liepen. Er was geen bewaking te bekennen. Onze schuilplek hadden we in die weken daarvoor natuurlijk allang verkend en uitgekozen.”

GEWELDIGE DAG Dat de drie Hoofddorpse raceliefhebbers niet de enige waren die op het idee van gratis naar binnen sneaken waren gekomen werd de jongens al snel duidelijk. Zo af en toe hoorden zij wat geroezemoes om hen heen. Door muisstil te blijven zitten werden ze niet gesnapt, ook niet door de bewaking met hond die zij toch zo af en toe voorbij zagen lopen.
“Rond een uurtje of half negen kwamen de eerste ‘betalende’ bezoekers binnenlopen. Dat was voor ons hét moment om uit onze schuilplaats te voorschijn te komen. We besloten dat een voor een te doen. Wat hielp was het feit dat de vader van Ricardo, een groot autosportliefhebber, ook naar de Grand Prix kwam. Hij kocht uiteraard wel netjes een kaartje. Voor ons speelde hij het spelletje mee, vond het zelfs wel mooi dat wij op deze manier waren binnen gesneakt. Nietsvermoedend zijn wij naast hem aan het hek bij onze favoriet bocht gaan staan en hebben met z’n vieren een geweldige dag gehad.”
Van de race kan Tom zich niet heel veel meer herinneren. Wel weet nog dat het een strijd tussen Niki Lauda en Alain Prost was en dat de laatste uiteindelijk de winnaar van de Grand Prix van Nederland werd.
“Als autosportliefhebber vind ik het bijzonder dat ik Ayrton Senna heb zien racen. Een racelegende en in die tijd kwam hij pas net kijken, 1984 was zijn eerste Formule 1 jaar!”

TOEGANGSBEWIJS “Als ik er zo op terugkijk was het een geweldige tijd en een leuk avontuur. We kwamen als jonge jongens graag op het circuit. Het jaar daarna, de tot nu toe laatste Grand Prix in Nederland, kocht ik samen Ricardo overigens netjes een toegangsbewijs. Eenmaal binnen bleek ons kaartje niet afgescheurd. Dat was toch wel zonde. Ricardo is toen nog met de twee kaartjes naar buiten gegaan om er vervolgens eentje te verkopen en is met het overgebleven toegangsbewijs zelf weer naar binnen gegaan. Ja, we waren toen al vrij ondernemend!”

Meer Formule 1-nieuws uit Zandvoort is te lezen op Lokaalaanzee.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie