Het kost de 80-jarige Terrence geen moeite om 140 kg te deadliften.
Het kost de 80-jarige Terrence geen moeite om 140 kg te deadliften. Jeroen Maas

Jeroen Maas is de motivator van 80-jarige deadlifter Terrence Barlett

15 september 2021 om 10:00 Overig

HOOFDDORP Drie keer per week is hij te vinden bij Jeroen Maas Sports Company (JMSC) aan de Hoofdweg in Hoofddorp. De 80-jarige Terrence Barlett deadlift met gemak 4 á 5 keer 140 kilogram. "En dat is best uniek in Nederland", vertelt een trotse Jeroen Maas. Terrence kwam zo'n 7 jaar geleden bij JMSC terecht. 

Met zijn vrouw en dochter kwam Terrence Barlett in 1975 naar Nederland. De van oorsprong geboren Engelsman woonde in die tijd in Kaapstad. "Daar heb ik ook mijn vrouw ontmoet, zij is Nederlandse en wilde graag met onze dochter terug naar haar geboorteland", vertelt de krasse Hoofddorper. "Eerst heeft het gezin een paar jaar in Amsterdam gewoond om daarna in Hoofddorp terecht te komen." 

Net als in Kaapstad ging Terrence in Nederland als onderhoudsmonteur aan de slag. "Ik was verantwoordelijk voor airco-installaties in grote kantoorgebouwen. De grote uitdaging was om klanten tevreden te houden. Ik heb electrotechniek gestudeerd en daar kan je alle kanten mee uit." 

Als 18 jarige jongen was Terrence al vrij sportief, toch duurde het tot zijn 50e dat hij in een sportschool belandde. "Ik doe eigenlijk alleen maar krachttraining, mij vind je dus alleen op de fitness-afdeling. Bewegen doe ik wel buiten, want ik kom lopend naar JMSC. Drie dagen in de week ben ik hier te vinden. Ik vind het gewoon leuk, een uitdaging om te kijken hoeveel ik kan tillen. Het geeft me een goed gevoel."

En voor dat goede gevoel is Terrence bij Jeroen Maas aan het juiste adres. "Wij helpen, inspireren en motiveren je", laat Jeroen Maas weten. "Met de juiste kennis en motivatie is het voor iedereen mogelijk om een gezond en fit leven te leiden. En Terrence is daar een mooi voorbeeld van. Hoe bijzonder is het dat een man van 80 zo fit en sterk is?"

De Brit kan alleen maar lachen om de uitspraak van Jeroen. "Het fijne van sporten bij Jeroen is inderdaad de aandacht. Ik kan eigenlijk bijna alles wel alleen, kan heerlijk mijn gang gaan, maar heel soms heb ik toch wat hulp of advies nodig, en dan klop ik bij Jeroen aan."

Bij binnenkomst in de sportschool valt meteen de Wall of Fame op. Jeroen Maas, van oorsprong werkzaam in de horeca, meldt zich in 1984 bij Sportschool Aarst in Nieuw-Vennep om vervolgens in 1994 zijn eigen Jeroen Maas Sport Company te openen aan de Hoofdweg in het hartje centrum Hoofddorp. "In die tussenliggende jaren is er wel en het en ander gebeurt hoor", lacht de nog altijd actieve Jeroen. "Onze locatie is echt uniek met uitzicht op de fontein. Je kunt bij ons terecht om lekker te sporten, van jeugd tot senior. Fitness en groepslessen, personal training, wellness, afvalprogramma's en nog veel meer."

Zo is Jeroen Maas de personal trainer van voormalige ruimtevaarder André Kuipers. "Sinds zijn terugkomst op aarde in 2012, na 193 dagen in de ruimte te zijn geweest, begeleid ik hem bij zijn fysieke gezondheid. Nu zijn we bezig om, als corona dat weer toelaat, een seminar in het theater te organiseren over gezond sporten." 

Terrence heeft zo'n seminar niet nodig. Hij is op zichzelf, weet heel goed wat hij wel en niet moet doen. "Het gaat mij vooral om spierbehoud. Voor het geestelijke maak ik thuis dagelijks een kruiswoordpuzzel. Ik kan ook niet wachten om straks weer in de sauna te kunnen. Voor mij is een vast ritme belangrijk en dat heb ik hier bij JSMC gevonden."

Terrence wil tenslotte graag 100 jaar worden. "Maar wel gezond en fit!"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie