Afbeelding
fabersam (pixabay)

Opiniestuk Forza: ‘Erg veel bedenkingen tegen zonnepark vlakbij Zwanenburg’

23 september 2021 om 13:52 Overig

ZWANENBURG In een opiniestuk uit de Haarlemmermeerse politieke partij Forza haar bedenkingen tegen de realisatie van een zonnepark bij Zwanenburg en de rol van de gemeenteraad daarin. Donderdagavond komt het onderwerp opnieuw aan bod in de gemeenteraad. De tekst is van fractievoorzitter Erik Vermeulen. 

Het is 13 februari 2017 als de Provinciale Staten van Noord-Holland de uitkomst van het onderzoek van motie 31 “maatwerk voor zonne-energie in bufferzones” in een brief aan Gedeputeerde Staten bekend maakt. Tijdens de Provinciale Staten-vergadering van 27 juni 2016 over de ontwerpwijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening inzake zonne-opstellingen in landelijk gebied was namelijk deze motie aangenomen waarin Gedeputeerde Staten worden verzocht om nader te onderzoeken of bufferzones terecht uitgesloten worden van zonneparken, of dat er onder bepaalde voorwaarden wellicht toch mogelijkheden zijn voor grondgebonden opstellingen voor zonne-energie in de bufferzones. Hierbij wordt verzocht in eerste instantie te kijken naar de bufferzone in de Haarlemmermeer.

De conclusie van het onderzoek is duidelijk. Het ruimtelijk beleid voor zonne-opstellingen in landelijk gebied, zoals dat is verankerd in artikel 23a van de Provinciale Ruimtelijke Verordening en de bijbehorende ‘ Uitvoeringsregeling opstellingen voor zonne-energie in landelijk gebied’ blijft ongewijzigd. De bufferzones blijven als uitsluitingsgebied opgenomen. Het besluit is zeer degelijk en goed gemotiveerd. Geen zonnepark bij Zwanenburg derhalve.

Het is mei 2020 als het zoekgebied voor grootschalige zonneakkers wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Via een amendement van acht partijen (VVD, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, CU-SGP, SRH, Gezond Haarlemmermeer) is het zoekgebied bij Zwanenburg toegevoegd door de gemeenteraad. Het zoekgebied bij Zwanenburg valt nou net in de bufferzone waarvan drie! jaar eerder in de Provincie was besloten dat deze uitgesloten was als locatie voor zonnepanelen. Het zoekgebied dat tijdens de uitgebreide participatierondes niet een keer ter tafel was gekomen. 

In maart 2021 blijkt de waarde van artikel 23a als Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland besluit ruimte te bieden voor het plan van een zonnepark vlakbij Zwanenburg. Het park past volgens de provincie binnen de Regionale Energiestrategie voor de regio en sluit aan bij de ambities die zijn afgesproken in het coalitieakkoord. Weg artikel 23a.

Het is inmiddels september 2021 en nu wordt aan de gemeenteraad gevraagd om geen bedenkingen te hebben. De fractie van Forza! heeft heel erg veel bedenkingen. Te denken valt aan de onbetrouwbaarheid van de overheid. In het bijzonder de provincie die zomaar zonder motivatie terugkomt op haar eerdere besluit. Verder natuurlijk de acht partijen die niet zoveel op lijken te hebben met burgerparticipatie. En natuurlijk de lobby van een paar ondernemers zwaarder laten wegen dan de stem van de 1400 inwoners van het veelgeplaagde Zwanenburg die zich verenigd hebben in het ‘Kernteam GEEN mega-zonnepanelenpark Zwanenburg’. Het valt te betreuren dat veel ondernemers met volledig legitieme verzoeken vaak jaren met de gemeente moeten strijden om hun plannen gerealiseerd te krijgen en dat voor een zonnepark van 2,5 kilometer bij 600 meter alles uit de kast wordt getrokken om dit te realiseren voor oktober zodat de aanvragers hun subsidie kunnen veiligstellen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie