Vier generaties Gorthuis: Adrianus, Peter, Pieter en Dick
Vier generaties Gorthuis: Adrianus, Peter, Pieter en Dick Eigen foto

Bakkerij Gorthuis dankzij vier generaties honderd jaar oud

26 september 2021 om 14:01 Overig

HOOFDDORP Vier opeenvolgende generaties hebben van bakkerij Gorthuis een succesvolle onderneming gemaakt. Zaterdag 2 oktober wordt het honderdjarig bestaan gevierd. Samen met Aria, vrouw van de huidige eigenaar Peter blikken we in HCnieuws terug op de goede oude tijd, én een mooi heden.

Na een omzwerving via Wormerveer en Zwaag waar Adrianus Gorthuis respectievelijk bakkersknecht en later caféhouder was, besloot grondlegger Adrianus dat zijn passie bij brood maken lag en in 1921 was het tijd om een eigen bakkerij te beginnen. Op 36-jarige leeftijd nam hij zijn vrouw en twee kinderen mee naar Hoofddorp en begon, naar wat nu blijkt, een schitterende eigen bakkerij.


Adrianus was vooruitstrevend, het ambacht moest blijven, maar hij wilde het werk ook makkelijker maken voor zichzelf en zijn medewerkers.
Hij zorgde hiervoor door machines aan te schaffen welke het werk lichter maakten. Hij was één van de eerste drie machinale bakkerijen in het land en daar was hij trots op.

Dat hij een uitstekende bakker was bleek uit het feit dat hij een jaar nadat hij begonnen was in Hoofddorp, hij direct de derde plaats wist te halen met zijn wit brood. Ook was hij zeer begaan met de medemens. Zo is Adrianus in 1927 medeoprichter van een orkestvereniging in Hoofddorp en ving hij in de oorlog onderduikers op door ze te verschuilen in de ruimte achter de ovens.

OPVOLGER 1 Zoon Pieter had, net als zijn vader, eigenlijk een absolute voorliefde voor café en films, het liefst wilde hij bioscoophouder worden, maar er werd van hem verwacht dat hij de bakkerij in kwam en deze overnam. Achteraf geen verkeerde keuze, want ook Pieter voelde de liefde voor het brood.
Toch hadden Pieter en zijn vrouw Wilhelmina te maken met zware tijden door de zogenaamde broodoorlogen, waarbij hij soms, na weer een opening van een broodfabriek, honderd klanten op een dag kwijtraakte.
Op dat soort momenten had hij het liefst het bijltje erbij neer gegooid, maar Wilhelmina zei dan altijd: ‘Pieter, gewoon doorgaan er komen weer goede tijden aan’. Daar bleek ze iedere keer gelijk in te krijgen.
Pieter liet de liefde voor de bioscoop niet helemaal los, want op de meelzolder richtte hij een heuse bioscoopzaal in waar hij regelmatig films draaide waar vele ‘oud’ Hoofddorpers nog mooie herinneringen aan hebben.

OPVOLGER 2 In 1976 kwam zoon Dick in het bedrijf. Helemaal afscheid heeft Pieter overigens niet genomen, dagelijks ging hij nog even buurten in zijn geliefde bakkerij. Dick had samen met zijn vrouw Ina andere ideeën dan vader Pieter, zo vond hij dat het tijd werd om meerdere soorten brood aan te bieden dan alleen maar wit, bruin en volkoren.
Het meergranenbrood werd geïntroduceerd en dat viel in de smaak bij de klanten. Ook besloot hij het toenemende aantal bedrijven in Hoofddorp te benaderen voor bezorging van brood en gebak, waar sinds die tijd gretig gebruik van wordt gemaakt.
Net als zijn opa wilde Dick automatiseren in de bakkerij, zonder dat het ambacht daarvoor moest inboeten, door het neerzetten van een remkast, waarmee het rijzen gecontroleerd kan gebeuren. Dat betekende ‘s ochtends een winst van drie uur, wat zorgde voor meer nachtrust.

OPVOLGER 3 In 1999 kwam de vierde generatie aan het roer, zoon Peter en zijn vrouw Aria nemen de zaak over. De passie voor het maken van mooie broden en zeker ook het ontwikkelen van speciale broden heeft Peter zeker van zijn overgrootvader Adrianus geërfd.
Al zijn broden ontwikkelt hij zelf. Peter gebruikt zelfs nog recepten van zijn overgrootvader en dat dit gewaardeerd wordt blijkt uit de drukte in de winkel en het feit dat mensen zelfs uit Groningen en Arnhem speciaal hier hun brood komen halen.
Vele prijzen heeft hij er mee gewonnen. Hij werd derde van Nederland, en zijn roombotercake en werd drie keer de beste van Noord Holland. Natuurlijk zijn ze hier trots op, maar het meest trots is Peter toch op zijn Peters Puurbrood, zelf ontwikkeld, laten onderzoeken in een laboratorium en dan te horen krijgen dat het dan bijdraagt aan meer dan tien gezondheidsaspecten. Zelfs het ziekenhuis en huisartsen adviseren dit brood aan hun patiënten. Dát is waar hij vrolijk van wordt en waar hij het voor doet. Passie voor het vak heeft hij al van jongs af aan en zit echt in zijn hart, dat gaat er nooit meer uit.

Vooruitstrevend is hij ook net als Adrianus, zes jaar geleden hebben hij en Aria de hele winkel verbouwd en hier nu ook vleeswaren en kaas bij getrokken, iedereen verklaarde ze voor gek in de branche, maar dat het een succes is geworden dat is zeker, het wordt nu met regelmaat gekopieerd door collega’s.

OPVOLGER 4 Samen zien ze de toekomst met enthousiasme tegemoet, inmiddels zijn ze een geoliede machine. Peter als drijvende kracht in de bakkerij en Aria als promotor in de winkel en social media.
Er is helaas geen opvolging in de familie. Peter en Aria hebben geen kinderen en zijn dus de laatste der Mohikanen. Maar ze geven direct aan voorlopig nog door te gaan en de klanten hoeven zich geen zorgen te maken.

Een bekend beeld in naoorlogs Hoofddorp.
Het interieur van de winkel is in de loop van de tijd flink veranderd.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie