De rekening voor energie gaat het komende jaar misschien wel 500 euro hoger uitvallen.
De rekening voor energie gaat het komende jaar misschien wel 500 euro hoger uitvallen. Eric Hoenson

‘Gemeente moet verwachte energiearmoede verlichten’

27 september 2021 om 10:31 Overig

HAARLEMMERMEER De PvdA wil dat Haarlemmermeer in actie komt om zogenaamde energiearmoede te verlichten. Het heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur. 

Willem Klijn en Bert den Elzen van de PvdA: “De energiemarkt is op hol geslagen, waardoor de energierekening voor veel mensen het komende jaar flink duurder gaat worden, blijkt uit onderzoek van TNO. Een half miljoen huishoudens in Nederland kampt met energiearmoede: ofwel doordat mensen in een slecht geïsoleerd huurhuis wonen, ofwel doordat mensen geen spaargeld hebben om hun koopwoning te verduurzamen.”

“Mensen met een laag inkomen die door een nieuw en veel hoger energiecontract binnen afzienbare tijd in acute problemen komen, lijken niet bij de gemeente terecht te kunnen voor ondersteuning. Net als in veel andere gemeentes worden hogere stookkosten alleen vergoed vanuit de bijzondere bijstand wanneer er sprake is van een medische noodzaak.”

De twee berekenen dat de 375 miljoen die de Tweede Kamer extra wil uittrekken om de stijgende energierekening van burgers te compenseren gemiddeld neerkomt op 40 euro per jaar per huishouden. “Volgens het CBS stijgen de energiekosten echter gemiddeld met 500 euro per jaar per huishouden. Voor slecht geïsoleerde woningen pakt de stijging naar verwachting nog hoger uit.”

“Wij vinden dat gezien de huidige energiemarkt sprake kan zijn van bijzondere omstandigheden, waaruit noodzakelijke kosten kunnen voortvloeien, namelijk een plotseling veel hogere energierekening. Daarom pleiten wij om de regels voor de bijzondere bijstand, desnoods tijdelijk, flexibeler toe te passen. Mensen die voor plotseling hoge energiekosten komen te staan, zouden hiervoor bij de gemeente terecht moeten kunnen. Als het college andere mogelijkheden om mensen met acute problemen te helpen, bijvoorbeeld via een maatwerkbudget, is dat ook goed. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie