Gas wordt de komende tijd flink duurder, dus zuinigheid is aan te bevelen.
Gas wordt de komende tijd flink duurder, dus zuinigheid is aan te bevelen. Redactie HCnieuws

Breed pakket tegen oplopende energiearmoede

29 september 2021 om 11:44 Overig

HAARLEMMERMEER  Ruim een half miljoen huishoudens in ons land leeft in energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. De gemeente Haarlemmermeer zet meerdere middelen in om hulp te bieden. Veel is mogelijk, maar financiële bijstand wordt gegeven.   

“Er zijn vanuit gemeente een aantal stappen gezet om energiearmoede te voorkomen onder ander via een samenwerking met de energiebank Haarlemmermeer voor het inwinnen van advies en een pakket met daarin energiezuinige lampen, radiatorfolie en een energiebesparende douchekop”, zo laat een woordvoerder weten.

“Daarnaast is er BS&F. Deze organisatie zet zich al jaren in voor mensen in een kwetsbare positie met een laag inkomen en helpt gemeenten om kwetsbare inwoners fysiek, mentaal en financieel gezonder te maken. Zo kunnen ze een collectieve zorgverzekering van de gemeente afsluiten. Om deze mensen ook op andere fronten te ondersteunen, breidt BS&F haar dienstverlening uit met een goedkoop energieaanbod. Wij hebben direct aangegeven interesse te hebben. Hieraan meedoen geeft ons namelijk de kans om kwetsbare inwoners ook op het gebied van energiekosten te ondersteunen.”

Ook goedkope energie is nu bereikbaar voor kwetsbare inwoners. “Op Gezondverzekerd.nl worden inwoners op basis van hun huidige energiegebruik geadviseerd over het best passende energiecontract, waarmee ze duurzaam en verantwoord kunnen besparen op hun maandelijkse energiekosten. Het biedt de goedkoopste tarieven per aanbieder. Wij zijn momenteel in gesprek om te kijken of we, samen met de energiebank en BS&F, energiearmoede kunnen voorkomen en terugdringen.”

“Gemeente Haarlemmermeer maakt onderdeel uit van de MRA werkgroep Energiearmoede. Hierin werken wij samen met TNO en het Servicepunt Duurzame Energie om energiearmoede landelijk op de agenda te krijgen. We verzamelen  goede initiatieven zoals de Energiebank en duurzame witgoed projecten die wij vervolgens in een menukaart aan de samenwerkende gemeenten kunnen voorleggen. Op deze manier kunnen wij ook andere gemeenten slim volgen door te kijken wat het beste werkt en bij onze gemeente past.”  

Financiële steun om energiearmoede tegen te gaan zit er niet in. “In beginsel kunnen we geen (bijzondere) bijstand verlenen voor energielasten. De bijstand is een all-in norm waaruit ook de vaste lasten betaald dienen te worden. Het wel vergoeden van energielasten door de gemeente zou neerkomen op inkomenspolitiek. Dat is echter voorbehouden aan de rijksoverheid en niet aan gemeenten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie