De wijk Toolenburg van bovenaf.
De wijk Toolenburg van bovenaf. KEES VAN DER VEER

WOZ-waarde stijgt met tien procent in Haarlemmermeer naar gemiddeld 368.000 euro per woning

30 september 2021 om 09:58 Wonen

HAARLEMMERMEER Wederom is de gemiddelde woningwaarde in Haarlemmermeer toegenomen. Op 1 januari van dit jaar lag de gemiddelde WOZ-waarde van een woning op 368.000 duizend euro, zo’n tien procent meer dan een jaar eerder. Niet eerder lag deze waarde zo hoog. De WOZ-waarde in 2020 lag op 334.000 euro.

Op 1 januari 2021 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland 290 duizend euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WOZ-waarde van woningen minder hard toe dan in het voorgaande jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Met de stijging 10,2 procent staat Haarlemmermeer in de top tien van gemeenten die de hoogste stijging wist te noteren. Overigens zeggen de cijfers weinig over de uiteindelijke prijs die wordt betaald voor een woning: in deze oververhitte markt bieden kopers soms tonnen meer dan een huis volgens de fiscus waard is.

De tekst gaat onder het kaart verder.


De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020. In onderstaande grafiek is de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkeling van de WOZ-waarde gezet. Hieruit valt op te maken dat deze heel geleidelijk met elkaar meelopen. 

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde.

De hoogst gewaardeerde woningen van Nederland staan in de gemeente Bloemendaal, met een gemiddelde van 778.000 euro: in Pekela ligt de waarde met 148.000 euro het laagst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie