Niet bij iedere vrouw is het badkamerkastje zo goed gevuld.
Niet bij iedere vrouw is het badkamerkastje zo goed gevuld. Eigen beeld

PvdA-vrouwen bijten zich vast in menstruatie-armoede

1 oktober 2021 om 13:06 Overig

HAARLEMMERMEER Rashana Hussain en Dicky Kerkhoff van de PvdA leggen zich niet zomaar neer bij de afwijzing van het college om minima een extra vergoeding te geven voor verzorgingsproducten, om zogenaamde ‘menstruatie-armoede’ te bestrijden. Het duo wijst op de aanpak van Rotterdam en Gouda waarbij recent een ‘jeugdtegoed’ is ingezet.
 

Op 17 augustus stelde de partij schriftelijke vragen over het verstrekken van geld voor verzorgingsproducten voor gezinnen die behoren tot de minima. In een antwoord gaf het college aan bekend te zijn met menstruatie-armoede waar één op de tien meisjes en jonge vrouwen in Nederland last van heeft. Zij kunnen wegens geldgebrek soms geen verzorgingsproducten kopen. Hoewel er geen lokale gegevens beschikbaar zijn, zal dit probleem in ook Haarlemmermeer spelen. De gemeente gaat echter geen extra inspanningen plegen op dit gebied.

“De kosten van verzorgingsproducten worden geacht uit het ter beschikking staande inkomen,ook minimuminkomen, betaald te kunnen worden zo laat het weten. “Een vergoeding voor deze producten vanuit de bijzondere bijstand of andere inkomensondersteunende voorziening is daarom niet mogelijk. Dit wil echter niet zeggen dat wij geen oog hebben voor deze problematiek. Voor het bestrijden en voorkomen van de structurele oorzaken van armoede nemen wij diverse maatregelen.Daarnaast hebben wij specifiek voor het bestrijden van menstruatie-armoede, afspraken met de Voedselbank gemaakt om tampons en maandverband naar behoefte toe te voegen aan de voedselpakketten. Het aanbod van deze producten is helaas beperkt. Middels communicatie en het gebruik van sociale media activeren wij leveranciers, ondernemers en donateurs om deze producten ter beschikking te stellen.”

Hussain en Kerkhoff  wijzen nu op Rotterdam en Gouda waar recent een proef is gestart via een ‘jeugdtegoed’. Daardoor kan de bovenbenoemde doelgroep verzorgingsmiddelen aanschaffen, waaronder maandverband en tampons. “Wij vragen of het college bereid is een dergelijke pilot uit te voeren,” laten de weten. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie