Afbeelding
Franke van der Laan

Flora & Fauna Haarlemmermeer: Gebakken Kipzwam

3 oktober 2021 om 10:09 Overig

HAARLEMMERMEER In het oude deel van het wandelbos Hoofddorp zijn alle oorspronkelijke bomen rond 1935 geplant en waren toen 10-20 jaar oud. Inmiddels zijn ze dus ruim 100 jaar. Dat is een leuk gegeven om de groeisnelheid vergelijken van de aanwezige soorten zoals es, beuk, vleugelnoot, plataan, kastanje, taxus, etc. Taxussen zijn nu 1m in omtrek en midden in het wandelbos aan de vijver staat een wilg van ruim 5,5 m omtrek. Op deze wilg verscheen rond 2013 voor het eerst een grote heldergele paddenstoel, die een zwavelzwam bleek te zijn. De paddenstoel ruikt niet naar zwavel, maar is helder zwavelgeel. Dit jaar is deze zwam wel 10 x zo groot. Zie foto van M. vd Heuvel.

BIJZONDER Zoals de foto aangeeft is deze zwam enorm groot. Alle vruchtlichamen samen misschien wel 50 kilo. Zolang de zwam jong is, is het een van de meest smakelijke soorten. Het jonge vruchtvlees is wit en sappig. Oude exemplaren zijn taai. Deze paddenstoel heeft geen lamellen of buisjes, in plaats daarvan is de heldergele onderkant bedekt met kleine poriënwaar sporen in druppelvorm uitlekt. In Engeland heet hij ‘Chicken of the woods’ omdat hij, gebakken, naar kip smaakt. Het enige probleem is, dat je er allergisch voor kunt zijn. Dus laat hem maar hangen. Voor de boom is een zwavelzwam geen onverdeeld genoegen. Door dezwam wordt het kernhout van de boom aangetast en wordt de stam van de boomlangzamerhand uitgehold. Dat is bij een oude wilg een gebruikelijk proces. Een holle wilg kan nog tientallen jaren mee en heeft als schuil-, broed-  en groeiplek voor talloze soorten planten en dieren een grote ecologische en  esthetische waarde. Een niet geknotte wilg stort na 60-100 jaar onder zijn eigen gewicht in elkaar terwijl een holle knotwilg wel 200 jaar oud kan worden.

WAAR De zwavelzwam is een parasitaire schimmel van veel soorten loofbomen in de zomer en de vroege herfst. Wilgen, populieren en eiken zijn vaak waardbomen, maar op tientallen andere loofboomsoorten is de zwam aangetroffen en in grote delen van de wereld.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl.  Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Franke van der Laan

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie