De 20 varkens verblijven op een perceel van 2 hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan.
De 20 varkens verblijven op een perceel van 2 hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan. Luchthaven Schiphol

‘Varkens als middel tegen ganzen goed ecologisch middel’

26 oktober 2021 om 08:41 Overig

HAARLEMMERMEER De proef met varkens om vogels te weren rondom Schiphol is volgens de bekende bioloog Franke van der Laan een goed en ecologisch verantwoord plan. De beesten halen het voor de vogels aantrekkelijke voedsel weg en worden zelf vetgemest. De uitkomsten wordt eind oktober verwacht.

In de buurt van Luchthaven Schiphol is half september een proef gestart om te onderzoeken of varkens kunnen bijdragen aan het weren van vogels op en rondom de luchthaven. Twintig varkens verblijven op een perceel van twee hectare tussen de Polderbaan en Zwanenburgbaan, waar recent suikerbieten zijn geoogst. Oogstresten kunnen een aantrekkende werking hebben op vogels. 

De proef wordt uitgevoerd samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Buitengewone Varkens en RVR Loonbedrijf. Deze dagen wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een perceel waar geen varkens rond wroeten. Aan de hand van een speciale vogelradar, die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen, en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld. Doel is zo min mogelijk ganzen in het luchtruim.

Van der Laan: “Varkens smullen vast van de koppen en bladeren van suikerbieten en kunnen heerlijk in de grond wroeten over denk ik een grote oppervlakte. Het is niet ongebruikelijk varkens op een groot terrein los te laten. Vroeger joegen ze de varkens in deze tijd van het jaar het bos in. Voor de ‘mast’ dat waren de eikels van ze zomereiken. Daar werden ze op deze manier op vetgemest en dan waren ze tegen de kerst rijp voor de slacht.”

Varkens inzetten als hulpdier voor de mens is overigens geen uitzondering. “Er zijn honderden manier om dieren in te zetten, koeien, paarden en schapen voor beweiding, en schapen ook om dijken vast te stampen. Sluipwespen kunnen onder andere in kassen worden los gelaten om een plaag insecten te bestrijden zoals witte vlier en luis. Bekend zijn natuurlijk bijen die planten bestuiven en waakhonden, en paarden.”

“Op Schiphol worden al dieren gebruikt, eerder roofvogels om andere vogels te weren en sluipwespen en honden om drugs te vinden, de laatste ook om beschermde dieren op te sporen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie