Afbeelding
Ton Dijkstra

Milan & Rutger: Cebu City

27 oktober 2021 om 16:00 Column

Cebu City, de partnerstad van Haarlemmermeer. Een gemeente in Nederland en een stad in de Filipijnen, twee grote plaatsen met een enorme afstand tussen elkaar. Wij denken niet dat veel mensen weten dat Hoofddorp verbonden is met Cebu City in de Filipijnen. Sinds 1992 zijn Haarlemmermeer en Cebu City verbonden aan elkaar. Vriendschapsband Haarlemmermeer Cebu (VHC) doet heel veel voor deze vriendschapsband. Deze vriendschapsband houdt in dat de steden als het ware voor elkaar zorgen. 

Zo heeft Haarlemmermeer in het verleden verschillende brandweerauto’s en ambulances naar Cebu gestuurd. Ook zijn er in het verleden een hoop bezoeken geweest van onder andere raadsleden en onze oud burgemeester Weterings. Zo is er de afgelopen week bekend geworden dat Light of Hope ervoor heeft gezorgd dat er nu schone, veilige en duurzame energie beschikbaar is. 

Na het zien van deze video, dachten wij meteen terug aan de tijd dat wij ook misschien naar Cebu zouden gaan. Er is namelijk ook een jongerenbeweging die regelmatig naar Cebu gaat om daar de mensen te helpen een beter leven te bieden. Sinds 2006 gaan er al een aantal jaar een groep jongeren richting de Filipijnen. Met een groep gaan zij de Filipijnse cultuur verkennen en zich inzetten om projecten te ondersteunen. Het leuke aan deze gebeurtenis, is dat er ook Filipijnse jongeren in Nederland op bezoek komen. Helaas is het in de zomer van 2020 en 2021 niet doorgegaan vanwege de wereldwijde pandemie. 

Wij hebben er ook over nagedacht om naar de Filipijnen te gaan. De vader van een van ons is al eens mee geweest met VHC, en onze geschiedenis docent meneer Schoorl was organisator van de groep MyCebu. Wij hebben toen in Hoofddorp een informatieavond bijgewoond samen met een vriend van ons. Onze vriend heeft in 2020 de beslissing gemaakt wel mee te gaan. Helaas ging dat dus niet door. Wij hebben er destijds voor gekozen om niet mee te gaan. 

Achteraf hadden wij wellicht wel mee willen gaan. Het leek ons wel een hele ervaring om hier bij te zijn. De mededelingen dat wij sommige nachten op een betonnen vloer zouden moeten slapen en moesten douchen met een emmertje en een lepel, vielen ons toen toch wel zwaar. Nu we ouder zijn denken wij er anders over, waar zeurden we eigenlijk over. De ervaring die het met zich meebrengt en de ondersteuning van de projecten om de Filipijnen verder te helpen, zijn veel meer waard dan je eigen bed of een warme douche. 

Drie weken lang in een ver land, waar de cultuur en de manier van leven compleet anders zijn, lijkt ons achteraf wel erg leerzaam. Het is iets wat je nooit zult vergeten. Wij lazen op de Instagrampagina van MyCebu Haarlemmermeer dat er binnenkort weer een informatieavond wordt gehouden over een eventuele trip naar de Filipijnen in de zomer van 2022. Wij kunnen jullie maar één advies geven, ga een keer een kijkje nemen en denk er goed over na.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie