2019 was een druk jaar met een aantal dumpingen van drugsafval.
2019 was een druk jaar met een aantal dumpingen van drugsafval. NieuwsFoto

Relatieve stilte drugsproductie Haarlemmermeer zegt weinig

29 oktober 2021 om 11:17 Overig

HAARLEMMERMEER Onderzoek naar de productie van synthetische drugs in Noord-Holland laat zien dat de omvang ervan groter is dan de overheidsdiensten tot voor kort inschatten. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland toont in samenwerking met het project Productielocaties Drugs aan dat er ongeveer zestig procent meer productielocaties, opslaglocaties en dumpingen zijn dan gedacht.

Specifieke cijfers voor Haarlemmermeer kunnen niet worden geleverd, maar er zijn al een tijdje niet veel nieuwe meldingen op dit gebied. In december 2020 werd nog wel voor 8 miljoen euro ketamine aangetroffen in een bedrijfspand aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp. Ook is er af en toe een dumping van drugsafval. 2019 was wat dat betreft een druk jaar met een vondst parallel aan de A9 langs de Oude Notweg in Haarlemmerliede, in het water langs het JD Collins III in Vijfhuizen, en op een fietspad nabij de Nieuwe Molenaarslaan in Hoofddorp.

De betrekkelijke windstilte die daarna intrad zegt de onderzoekers niets. Volgens hen neemt het aantal productie-en opslaglocaties sinds 2017 toe. Van alle ontdekte locaties kwam ongeveer 30 procent voort uit meldingen van burgers. Dat laat eens te meer zien hoe belangrijk zij zijn voor de opsporing. Wat ook opvalt in het onderzoek is dat de verschillende stappen van het productieproces steeds vaker over verschillende locaties (en landen) verspreid worden om zo de risico’s te verkleinen.
Van de 32 ontdekte productielocaties ging het in 19 gevallen om de productie van MDMA. Het aantal aangetroffen productielocaties voor methamfetamine in Noord-Holland is lager dan in de rest van het land, maar vertoont wel een forse stijging: van één in 2017 naar zes in 2020.

De synthetische drugssector blijkt nauw verweven met andere vormen van criminaliteit. Zo werd bij meldingen over hennepteelt regelmatig een productielocatie ontdekt en vice versa. Bij meer dan 20 procent van de locaties lag wapens. Ondanks het grote buitengebied  in Noord-Holland werden de meeste productie-, opslag- en afzetlocaties aangetroffen in (rijtjes)woningen en bedrijfspanden of loodsen.
Kleinere panden blijken ook kwetsbaar voor drugscriminelen. Een van de locaties waar een grote hoeveelheid drugs werd geproduceerd bevond zich in een garagebox van slechts 14 vierkante meter.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie