Afbeelding
pr

Verdichtingsvisie Haarlemmermeer: ‘Denk aan de levendigheid’

2 november 2021 om 13:45 Overig

HAARLEMMERMEER  Architecten, stedenbouwkundigen en bewoners dachten vorige week volop mee in de zaal tijdens de presentatie van Verdichtingsvisie van Haarlemmermeer. Daarin wordt aangegeven hoe de toekomst van de gemeente er uit ziet wat betreft bebouwing. Er werd onder andere meegegeven goed aan de levendigheid van het toekomstige Haarlemmermeer te denken. 

Via een presentatie gaf wethouder Sedee woensdag in Het Cultuurgebouw de uitslag van Swipocratie, de concept Verdichtingsvisie van Haarlemmermeer weer. Interviews en de uitkomsten van de Expertmeeting hebben bijgedragen aan de inhoud. De kerninhoud is dat er tot 2040 bij elkaar 20.000 huizen worden gebouwd, en dat daarbij het open landschap wordt behouden. De hoogbouw komt in Hoofddorp en Nieuw-Vennep, de dorpen blijven kleinschalig. De polderlinten moeten met rust worden gelaten.

Het hele proces van dit jaar werd getoond, inclusief video’s van de wethouder en andere betrokkenen. Daarna mocht ‘de zaal’ reageren op het werk van de gemeente en ingeschakelde bureau De Zwarte Hond.

De experts gaven de gemeente mee drie plekken uit te kiezen voor de ontwikkeling. Dat weet de rest van Haarlemmermeer dat het bij hen niet gaat gebeuren. “Vier het verschil, ook in woningtypen. We zullen soorten woningen moeten mengen, voorzieningen erin integreren. Dat vraagt om nog meer onderzoek”, zo werd gesteld. Maar ook: “Kijk goed naar het parkeren. Probeer ervoor te zorgen dat auto’s minder ruimte innemen. Meer flexibiliteit dus. Een meer een diverse economie, ook in de dorpen en de jaren zestig- en zeventig-wijken.”

Bewoners in de zaal vonden het intensiever gebruiken van gebieden in Haarlemmermeer een goed idee. Maar er moet wel goed worden nagedacht aan de jeugd, bijvoorbeeld door meer levendigheid te creëren. Ook werd gesuggereerd dat om bijvoorbeeld kunstenaars de vrije hand te geven in de openbare ruimte. En vooral denken aan groen, niet alleen maar steen in de nieuwe te bebouwen gebieden.

De Verdichtingsvisie ligt tot 30 november ter inzage. Daarna stelt de gemeente de visie definitief vast.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie