Hans Dolman: 'Het doel van mijn gedichten is dat de lezer zich realiseert in wat voor een spannende tijd wij leven. '
Hans Dolman: 'Het doel van mijn gedichten is dat de lezer zich realiseert in wat voor een spannende tijd wij leven. ' Aangeleverd

Hoofddorper Dolman maakt gedichtenbundel: ‘Vrouwen zijn mijn inspiratiebron’

7 november 2021 om 11:23 Overig

HOOFDDORP Met ‘Ik zie je gaan op een stille weg’, maakt Hans Dolman zijn dichtersdebuut. Vrouwen vormen de voornaamste inspiratiebron voor de Hoofddorper die als historicus historicus verbonden is aan het Haarlemmermeermuseum de Cruquius.     

Opvallend genoeg zijn de gedichten niet recent, maar afkomstig uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Dolman vindt nu de tijd rijp om ze te bundelen en uit te geven en zo een herinnering te hebben aan het verleden.  

“In 1980 schreef ik mijn eerste gedicht. Ik zat op het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep en het gedicht ging over tijd en hoe ongrijpbaar dat is. In 1981 kreeg ik een psychose en zat drie maanden in het Elisabethgasthuis in Haarlem en vijf maanden in de therapeutische gemeenschap.”  

“Ik ben een afgestudeerd historicus en heb veel gelezen en geschreven. Ik geloof in God zeker doordat ik zoveel ellende heb gezien, en ik geloof in verbinding. Ik heb bijvoorbeeld een gedicht geschreven met de titel ‘de zelfdood.”

Dolman heeft veel gereisd en hield dan altijd dagboeken bij. “In de jaren 80 en 90 heb ik de meeste gedichten geschreven. Het doel van mijn gedichten is dat de lezer zich realiseert in wat voor een spannende tijd wij leven.”

“Ik heb ook liefdesgedichten geschreven. Bijvoorbeeld het gedicht ‘een liefde gelaten neem ik afscheid’. Ik heb heel veel geschreven toen ik inwoonde bij een familie in Nieuw-Vennep. Op Sint Nicolaasavond kreeg ik een schrift waar ik al mijn mijmeringen in op mocht schrijven. In de nacht schreef ik veel gedichten. Ik wil met mijn gedichten herkenning in elkaar bewerkstelligen. Vrouwen vormen zeker de inspiratie bij mijn schrijven.” 

Of het zijn laatste dichtbundel is, moet nog blijken. Voorlopig heeft Dolman andere plannen. “Ik ben nu bezig met een autobiografische roman. Ik schilder ook en een van mijn schilderijen staat op de cover van de gedichtenbundel Ik zie je gaan op een stille weg. Ik zal zeker in de toekomst meer gedichten schrijven, maar eerst wil ik mijn roman afmaken. Half december komt er in het Historisch Museum Haarlemmermeer waar ik werk een kunsttentoonstelling van medewerkers. Het schilderij op de cover van de gedichtenbundel komt er ook te hangen.”

De gedichtenbundel is dan ook te koop in het museum, maar ook in Boekhandel Stevens in Hoofddorp Winkelstad. 


De cover van de bundel. 

VOORBEELD Hieronder een het openingsgedicht uit ‘Ik zie gaan op een stille weg’.

In gedachten zie ik je gaan op een stille weg

Ver van hier zie ik je stille traan

Ik hoor de verzuchtingen van je stem

Hel is dichterbij dan je denkt

De wind ruist langs je gezichten het is haar geluid dat je wenkt

In een oogopslag sta je bovenaan de weg

Badend in het licht

Nu overzie je jouw levenspad

En ben je niet langer afgemat

In de stilte van de avond verblijf je op de berg

En geniet je van de hemel

Je metgezel zolang je reist

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie