De regenboogvlag wappert op meerdere plekken in Haarlemmermeer.
De regenboogvlag wappert op meerdere plekken in Haarlemmermeer. Eric Hoenson / BDU

Gesprek over de spanning kerk en homoseksualiteit

7 november 2021 om 16:19 Overig

Leo Mesman van KBO Haarlemmermeer (Katholieke Bond van Ouderen), een organisatie die openstaat voor iedereen ongeacht zijn levensovertuiging: “Het boek laat heel duidelijk zien hoe verschillend in kerkelijke kringen over homoseksualiteit gedacht wordt en hoe mensen daar mee worstelen. De presentatie van dat boek in De Stal op de Kaag in 2010 leverde indringende gesprekken op. En nu elf  jaar later heeft het boek nog niets aan actualiteit verloren en zijn gesprekken daarover nog steeds van groot belang.”

HOOFDDORP ‘Seksualiteit en geloof hebben een ingewikkelde verhouding tot elkaar. Dat geldt nog sterker voor homoseksualiteit en geloof, ‘schrijven de theologen Ruard Ganzevoort, Mark van der Laan en Eric Olsman in hun boek ‘Adam en Evert. De spanning tussen kerk en homoseksualiteit’. Op donderdag 11 november gaan betrokkenen daar verder op in tijdens een openbaar gesprek in het Parochiehuis aan de Kruisweg.

“In sommige kerken is homoseksualiteit breed geaccepteerd in andere niet of nauwelijks, of wordt er niet over gesproken”, stelt hij. “De gemeente Haarlemmermeer wil uitstralen, dat mensen, die anders geaard zijn dan heteroseksuelen hier van harte welkom zijn en een veilige plek kunnen vinden.”

“Regelmatig is daarom in Hoofddorp bij het raadhuis de regenboogvlag te zien, evenals bij de protestantse kerken van PKN en de Doopsgezinde kerk. Deze kerken hebben vorig jaar samen met andere maatschappelijke organisaties, zoals ook de KBO een overeenkomst getekend zich in te spannen voor gelijkwaardigheid, voor iedereen, ongeacht seksuele geaardheid. Jammer genoeg ontbreekt de parochie in dit rijtje.”

“Op 11 november willen we over deze moeizame relatie tussen geloof en homoseksualiteit met elkaar in gesprek gaan. Als inleider op ons gesprek hebben wij pastor Frans Bossink van het Spaarne Gasthuis gevraagd. Pastor Bossink is voorzitter van Het Werkverband van Katholieke Homopastores, dat al vele jaren pleit voor gelijke rechten in de katholieke kerk voor mensen met een homoseksuele of lesbische geaardheid. Het Werkverband is onder meer een warm voorstander van het inzegenen van homoseksuele en lesbische relaties. Hoe kijkt pastor Bossink aan tegen deze moeizame relatie? Met daarna de vraag hoe kijken wij daar tegen aan?”

Iedereen die hier open met elkaar in gesprek wil gaan is van harte welkom 11 november van 14-16 uur in het Parochiehuis, Kruisweg 1073 in Hoofddorp.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie