Jessica van 't Slot: "Op 10 november staat de mantelzorger zélf centraal."
Jessica van 't Slot: "Op 10 november staat de mantelzorger zélf centraal." Trudy Witteman

Standbeeld voor mantelzorgers: ‘Voor hun liefdevolle werk verdienen zij een groot compliment’

10 november 2021 om 10:45 Overig

HAARLEMMERMEER Mantelzorgers. Ze verdienen een standbeeld. En daarom worden zij jaarlijks op 10 november - vandaag dus - in het zonnetje gezet tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg. “En dat is terecht. Voor hun veelal onzichtbaar werk verdienen zij een groot compliment.”

Het zijn mooie woorden die Jessica van ’t Slot uitspreekt richting de 3,7 miljoen mensen in ons land die voor een ander zorgen. Van ’t Slot is als mantelzorgconsulent op 1 september in dienst getreden bij Mantelzorg & Meer. Deze organisatie richt zich op een adequate ondersteuning van mantelzorgers zodat zij in staat zijn de zorg aan hun naaste te verlenen zolang zij dit kunnen en willen. Haar werk is het bieden van individuele en groepsondersteuning aan de mantelzorger. Vanuit haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg weet zij wat het betekent voor naasten om te zorgen en weet zij wat het effect hiervan is. Mantelzorgers hierin ondersteuning bieden noemt Jessica van ’t Slot een van de mooiste kanten van haar werk. 

ONDERSTEUNING Een mantelzorger zorgt over het algemeen voor een naaste of een bekende met een ziekte of beperking. “Om die reden vinden zij hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Mantelzorger worden overkomt je, je kiest er niet voor”, aldus Van ’t Slot. “Het zorgen voor die ander is soms best lastig of zwaar. Veel mantelzorgers combineren die zorg voor bijvoorbeeld een vader, moeder, partner, kind, vriend of buur ook nog eens met een betaalde baan, een gezin en een eigen leven. Het kan veel voldoening geven, maar het kan er ook voor zorgen dat ze overbelast raken.” In dat laatste geval is het belangrijk dat de mantelzorger tijdig aan de bel trekt. “Het is verstandig om contact te zoeken op het moment dat je als mantelzorger zélf hulp nodig hebt. Hulp die er is in de vorm van begeleiding, een luisterend oor, cursussen en de inzet van vrijwilligers.” Ze geeft een voorbeeld. “Wanneer er sprake is van dementie zie je bij de zorgvrager veel veranderen. Het gedrag wordt anders en dingen die voorheen probleemloos verliepen worden ineens lastig. Wij ondersteunen mantelzorgers hierin door informatie te geven over de ziekte en waar het veranderde gedrag vandaan komt. We gaan uit van beleving gerichte benadering waarbij waardevol contact kan blijven bestaan.” 

VRIJWILLIGERS Mantelzorgers zijn onmisbaar, vrijwilligers zijn dat ook. Zij ontlasten de mantelzorger even waardoor deze op adem kan komen. Vrijwilligers kunnen zich ook verdienstelijk maken als bijvoorbeeld wandelmaatje of als maatje voor een kind. “Het is prachtig werk en nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom”, laat Jessica van ’t Slot maar al te graag weten. 

WERK IN STILTE Nederland telt 3,7 miljoen mensen die de zorg hebben voor een ander. Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Van ’t Slot: “Het is een taak die bovenop al het andere komt. In veel gevallen kunnen ze het er eigenlijk niet bij hebben. Maar ze doen het wél en dat verdient een groot compliment.” Voor al hun werk wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. Ze zorgen voor hun naaste en hebben meestal geen contact met andere mantelzorgers. Op ruim 200 plaatsen in ons land worden zij op 10 november feestelijk bij elkaar gebracht en wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk. 

ACTIVITEITEN In de regio Amstelland en Haarlemmermeer doen ze er een schepje bovenop en is er zelfs een week van de mantelzorg. Een hele week lang, van 8 tot 13 november, kunnen mantelzorgers gratis deelnemen aan een groot aantal smakelijke, creatieve, culturele en sportieve activiteiten. Van een hapje eten tot museumbezoek en golfen, van bloemschikken en andere workshops tot bowlen. De belangstelling ervoor is groot. Er zijn liefst 730 aanmeldingen. Wanneer mantelzorgers zich inschrijven bij Mantelzorg & Meer worden zij volgend jaar automatisch uitgenodigd voor activiteiten.

EXPERT Mantelzorg & Meer heeft zich sinds 1997 ontwikkeld tot expert in ondersteuning op alle gebieden van mantelzorg. De organisatie werkt als uitvoerder, ontwikkelaar, onderzoeker, klankbord, regisseur, adviseur en partner. De ondersteuning, begeleiding, advies en training aan mantelzorgers, vrijwilligers, werkgevers en organisaties staat hoog aangeschreven. Mantelzorg & Meer is een zelfstandig onderdeel binnen de MEEr-groep en werkt samen met betrokken partijen in de regio om de ondersteuning aan mantelzorgers te ontwikkelen en te verbeteren. Er zijn contacten of samenwerkingsovereenkomsten met welzijnsorganisaties, GGZ-instellingen en zorgaanbieders. 

Mantelzorg & Meer is actief in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Er is een vestiging in Amstelveen (Bouwerij 4) en in Hoofddorp (Dokter van Dorstenstraat 1). Mantelzorg & Meer is bereikbaar onder (020) 512 7250. Zie ook: www.mantelzorgenmeer.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie