Fire for Water - MPA
Fire for Water - MPA MPA

Exposities Kunstfort bij Vijfhuizen

8 november 2021 om 16:55 Lokaal Deel je nieuws

In Kunstfort bij Vijfhuizen is een bijzondere installatie zien; gemaakt voor deze ruimte, een set vol herinneringen, of een reeks spannende gebaren – restanten van de performance Fire for Water van de kunstenaar MPA, die op 15 en 16 oktober in en voor het fort is opgevoerd.

Een meditatie op geweld en ruimte voor transformatie, ‘Fire for Water’ is speciaal ontworpen voor de gebouwen en het schiereiland van het Kunstfort, een voormalig militair fort van de Stelling van Amsterdam. Watervaten, pantsers, vuren en telepathische middelen zijn personages in een verhaal dat zich ontvouwt in verschillende lagen van zijn en bewustzijn. De betonnen muren van het fort zijn de membranen van een droomachtige ruimte geworden waarin verschillende visioenen verschijnen. Als in een perverse modeshow werd zelfbewapening gedaan en ongedaan gemaakt; op zoek naar het vermogen om te zwemmen, nat te zijn, bij het water te zijn. De dualiteit van vuur als kracht van zowel verbinding als vernietiging is een metafoor die door het hele stuk brandt en de vervlechting tussen wonden en bewapening, bescherming en onderdrukking, spektakel en oorlogen oplaait. De restanten van Fire for Water blijven voortleven uit de dromen die in de voorstelling zijn opgewekt.

In de Genieloods bij het Kunstfort is de is een indrukwekkende video-installatie All But War is Simulation te zien bestaande uit performance, tekst, animatie en gevonden beeldmateriaal. Het werk onderzoekt de rol van de beeldcultuur in de representatie van geweld.
Theorie, populaire cultuur, poëzie en persoonlijke ervaringen worden gecombineerd met overkoepelende thema’s migratie, militarisering en digitale technologie.

Milos Trakilovic is een Bosnisch-Nederlandse kunstenaar, woonachtig in Berlijn.

Open: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur, dinsdag en woensdag op afspraak.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie