Hobbymodel Dennis Buskermolen, 45 jaar is van beroep koerier.
Hobbymodel Dennis Buskermolen, 45 jaar is van beroep koerier. Karin K

Bijzondere portretten van gewone inwoners van Haarlemmermeer

25 november 2021 om 08:07 Overig

De expositie past goed in het doel van Stichting Fort van Hoofddorp dat het monument zo veel mogelijk wil open stellen voor publiek, om zo het besef van de cultuurhistorische waarde van Haarlemmermeer te bevorderen. Met ‘Gezichten van Haarlemmermeer’ staat de inwoner centraal en wordt deze op artistieke wijze in het licht gezet. 

Karin K zei eerder tegen HCnieuws: “Ik ben dit project gestart omdat ik de ‘gewone Haarlemmermeerder’ op een mooie wijze een gezicht wil geven. Ik was blij toen bleek hoe enthousiast de gemeente en de directie van Het Fort van Hoofddorp op mijn hersenspinsel reageerden wat het balletje onverwacht snel liet rollen. Maar hoe simpel dit idee ook was, ik zag me als fotograaf wel meteen de uitdaging waar ik me voor geplaatst zag. Krijg ik mensen zover dat ze hieraan mee willen doen en hoe ga ik een mooi portret maken van mensen zonder enige camera-ervaring?”

Ze hoefde zich geen zorgen te maken. Het aantal aanmeldingen bleek met 125 mensen overweldigend. “Dat gaf me de kans om een prachtige selectie koppen te maken. De modellen die in het fort hangen hebben zich zonder enige angst, en met heel veel enthousiasme, laten fotograferen. Het vertrouwen dat ze in mij stelden tijdens de vele fotoshoots was fantastisch om te ervaren en een groot woord van dank aan deze stoere Haarlemmermeerders is dan ook meer dan op z’n plaats.”

Ze heeft de modellen niet op een standaard wijze in beeld gebracht zoals van een lachend gezicht snel een kiekje maken, maar nam de tijd in de studio. Iedereen kon zich aanmelden maar Karin zocht bij haar selectie wel naar bepaalde karakters die mee kunnen en willen gaan in de wellicht wat aparte ideeën die ze heeft. En dat is te zien op de expositie, waarbij de foto’s op deze pagina overigens niet worden vertoond, maar andere foto’s van dezelfde modellen.
In de kazemat op de begane grond hangen vijf portretfoto’s in zwart/wit. In de poternezaal op de eerste verdieping, zijn vijftien portretten in kleur te zien.

Eric Hoenson

Onder de naam ‘Gezichten van Haarlemmermeer’ portretteert Karin K Photography twintig gewone inwoners op een bijzondere manier. De foto’s zijn vanaf 9 december te zien op een foto-expositie in het Fort van Hoofddorp. “Ik ben blij dat er enthousiast is gereageerd op mijn hersenspinsel.”

De 15-jarige scholier Jersey Jane Visser.
Nora Benaicha is 9 jaar en zit in groep 6.
Johan Raaphorst, 58 jaar en van beroep sales manager.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie