De Sint wilde dit jaar ook een bezoek brengen aan de graftombe van Jan Pieter Heije
De Sint wilde dit jaar ook een bezoek brengen aan de graftombe van Jan Pieter Heije Ria Baars

Sint maakt in Haarlemmermeer dit jaar vooral rondritten

29 november 2021 om 07:33 Overig

ABBENES Al weer voor het tweede jaar op rij zat er voor Sinterklaas niets anders op dan alleen een rondrit door het dorp te maken, hij had graag in dorpshuis Het Praatpunt de kinderen van Abbenes in een wat persoonlijker sfeer ontmoet. Nu werd het een frisse rit door de straten van Abbenes met zo nu en dan een spatje regen.

Langs de route stonden ondanks de kou de kinderen met hun ouders te wachten op de Sint en zijn Pieten. De Sint zat in een fauteuil op een wagen, en de Pieten deelden verpakt snoepgoed uit. Sommige kinderen wisten wel meerdere zakjes te scoren. De Sint stapte ook meermalen van de wagen af om kinderen te begroeten –met een boks- en met hen op de foto te gaan.  Dat deden ze maar wat graag.

De Sint wilde dit jaar echter ook een bezoek brengen aan de graftombe van Jan Pieter Heije, die evenals de Sint ook bekend stond als weldoener en kindervriend. Buiten het feit dat Jan Pieter Heije veel voor Abbenes en omgeving heeft betekend in de 19de eeuw, was hij ook een landelijk bekend dichter. Zijn graftombe is dan ook een gemeentelijk monument. Naast liederen voor volwassenen schreef hij eveneens vele kinderliedjes, zoals ‘er zaten zeven kikkertjes’ waar het speeltoestel bij IKC de Lente naar verwijst,  ‘een karretje op de zandweg’, ‘tussen Keulen en Parijs’, ‘de Zilvervloot’ en niet te vergeten ‘zie de maan schijnt door de bomen’.  Dat Sinterklaas liedje is al in 1843 gepubliceerd en wordt nu dus nog steeds gezongen! 

Rond de geboortedag van Jan Pieter Heije gaan de schoolkinderen van Abbenes nog steeds naar zijn graf om enkele van zijn liedjes te zingen. En uit een fonds door Heije zelf gesticht krijgen zij dan chocolademelk en een krentenbol. In de tijd van Heije (1809-1876) een ware traktatie, maar ook nu gaat dat er bij de kinderen nog wel in. De chocomel en de krentenbollen waren dan ook aanwezig bij het bezoek van de Sint en de Sint kreeg ook een bekertje aangeboden. 

Daarna vervolgde Sint en de Pieten hun rondrit door het dorp, want er werd met smart op hen gewacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie