Strahinja Leegwater ging van militair op een marineschip naar procesoperator in de Oxystaalfabriek.
Strahinja Leegwater ging van militair op een marineschip naar procesoperator in de Oxystaalfabriek. Joop Touw
BAANDICHTBIJ.NL

Tata Steel zoekt mensen met passie voor techniek

6 december 2021 om 10:30 Economie

IJMUIDEN Allebei maakten ze een paar jaar geleden een carrièreswitch en kwamen ze als zij-instromer terecht bij Tata Steel in IJmuiden. Een beslissing waar ze geen seconde spijt van hebben. Zo was Cariene Schoneveld operator en werkte Strahinja Leegwater als militair bij de marine. Door de mogelijkheid die Tata Steel hen bood om met behoud van salaris een vak te leren mét baangarantie, was de stap snel gemaakt. Cariene: “Ze kijken hier echt naar wie je bent, wat bij je past en wat je voor Tata Steel kunt betekenen.”

Cariene (30): “Affiniteit met techniek heb ik altijd gehad, maar helaas niet de juiste papieren om daarin verder te gaan. Toen mijn contract bij m’n vorige baan niet werd verlengd, ben ik actief gaan zoeken naar een combi van leren en werken. Want met een dochter thuis en een huis is een vast inkomen superbelangrijk. Via tatasteeljobs.nl vond ik de perfecte combinatie van een opleiding en de garantie op een baan.”

Diploma op zak
“Ik koos voor mbo-3 opleiding werktuigbouw, omdat ik het interessant vind om te weten waar storingen vandaan komen. Weten hoe iets zit is voor mij uitdagender dan het aansturen van een proces. Op de Academy van Tata Steel hier op het terrein, volgde ik in het eerste jaar theorie- en praktijkles. In het tweede jaar kwamen daar stages bij. Dat diploma heb ik inmiddels op zak en ik werk nu als installatiedeskundige in opleiding bij Stilstandbeheer in de Sinterfabriek. Uitgeleerd ben ik zeker nog niet, want naast m’n vijfdaagse werkweek ben ik nu bezig via de avondopleiding m’n mbo-4 diploma te halen. Voor mij is de combinatie werken, leren en privé goed te behappen. Zeker omdat zowel werk als school zich heel flexibel opstellen. Ik kan zelfs thuiswerken mocht dat eens nodig zijn.”


Cariene Schoneveld heeft altijd al affiniteit met techniek gehad. - Joop Touw

Fascinerende wereld
“Wat mijn werk zo leuk maakt is aan de ene kant m’n geweldige collega’s - er is altijd tijd voor een lach en een grap - en aan de andere kant de fascinerende installaties. Er valt zoveel te ontdekken. Er is volop gelegenheid om ergens je eigen stempel op te drukken of te kijken hoe je dingen anders kunt doen. Stel er gaat iets kapot, dan duik je daarin. Waarom gebeurt het en hoe kunnen we dat voorkomen? Dat proces vind ik heerlijk om te doen. Door mijn affiniteit met techniek voel ik me hier echt als een vis in het water!”

Procesoperator
Ook Strahinja (30) maakte een behoorlijke ommezwaai van militair op een marineschip naar procesoperator in de Oxystaalfabriek. “Vrienden van me werkten hier al en door hun enthousiasme ben ik me meer gaan verdiepen in het werk-leertraject. Vooral het stukje zekerheid, startsalaris en baangarantie trokken me over de streep. Hoewel ik zeker technisch ben, deed ik er nooit iets mee. Maar met de diploma’s die ik had, kon ik na een wiskunde- en scheikundetest bij Tata Steel aan de slag. Mijn mbo-3 diploma heb ik inmiddels gehaald en werk nu fulltime als procesoperator met twaalf collega’s in een vijfploegendienst. Ook ga ik nog zes uur in de week naar school om m’n mbo-4 diploma te halen. Best pittig naast werk en gezin, maar als je verder wilt moet je in jezelf investeren!”

Eén grote familie
“Wat ik precies doe als operator? We maken staal in de staalfabriek en zorgen er als team voor dat het bestelde type staal volgens de juiste specificaties naar klanten gaat. Dat doen we door legeringsmiddelen aan het staal toe te voegen, zodat het zich leent voor een bepaalde bewerking. Een auto heeft een ander soort staal nodig dan een blikje.  Alleen al voor een auto zijn er verschillend soorten en diktes nodig. Naast dit stukje procesbeheersing lossen we - als het nodig is - zo snel mogelijk storingen op. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk. Een planning kan binnen vijf minuten zo veranderen, dat we in één keer moet moeten switchen naar iets anders. Wat ik ook mooi vind, is dat ik vanaf dag één helemaal in de ploeg ben opgenomen. Het voelt als een grote familie. We hebben wat voor elkaar over; alles draait om de wij-cultuur. De grootte van dit bedrijf is echt overweldigend; een wereld op zich. Juist dat trekt me er zo in aan. Nog geen enkele keer ben ik met tegenzin naar m’n werk gegaan!”

Werken bij Tata Steel
Heb jij een passie voor techniek en haal je geen voldoening meer uit je huidige baan? Als zij-instromer zijn er volop mogelijkheden bij Tata Steel. Het leer-/werktraject is erg aantrekkelijk. Zo biedt de Academy een volledig betaalde opleiding met salaris, een landelijk erkend mbo-vakdiploma en goede doorgroeimogelijkheden. Kijk voor de mogelijkheden voor een baan of carrière-switch in de techniek op www.tatasteeljobs.nl Wij kijken graag samen met jou wat bij je past.

Tata Steel Nederland is een van de grootste staalproducenten van Europa. Het bedrijf levert wereldwijd hoogwaardige staalproducten aan veeleisende marktsectoren. Tata Steel bereidt zich voor op een duurzame toekomst. Een toekomst waar we groen staal maken in een schone leefomgeving. Daarnaast wil Tata Steel duurzaam zijn op alle fronten. Kortom, Tata Steel heeft veel nieuwe medewerkers nodig om o.a. deze ambities te realiseren! Meer weten? Kijk op www.tatasteeljobs.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie