Hier wordt hard gewerkt om de Japanse Duizenknoop weg te krijgen
Hier wordt hard gewerkt om de Japanse Duizenknoop weg te krijgen Ton Dijkstra

Strijd tegen Japanse Duizendknoop

18 december 2021 om 13:39 Overig

Pilot duurzame bestrijding exoot industrieterrein 

HOOFDDORP Op een perceel ter grootte van 800 m2 op Schiphol Trade Park in Hoofddorp is een mutant van de Japanse Duizendknoop aangetroffen. Gebiedsontwikkelaar SADC en een samenwerkingsverband tussen de loonwerkers H.A.B.O, J.M. van Vliet en Gebr. Kok zijn in augustus gestart met een pilot om op een duurzame manier om deze exoot te bestrijden door de inzet van de ‘Baggingmachine’.  

Japanse Duizendknoop wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen en is de plant door zijn sterke wortelstokken en stengels in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Natuurlijke vijanden kent de plant niet in Europa, vanwaar de plant uitbundig groeit en zich verspreidt. Slechts zeer kleine fragmenten van de wortelstokken (zelfs van slechts 0,7 gram) en stengeldelen met een knoop kunnen weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Dat maakt bestrijding van de exoot moeilijk.

De eerste drie maanden zijn zowel de stengeldelen als de wortelstokken in de plastic slurven verstikt. Om het proces te versterken werd tijdens het inslurven een receptuur toegevoegd van effectieve micro-organismen gecombineerd met een voedingsbodem voor betreffende organismen. Het betreft een mengsel van goede micro-organismen (volledig natuurlijk) welke bestaat uit melkzuurbacteriën, foto synthetiserende bacteriën en gisten welke onder de anaerobe omstandigheden zorgen voor aantasting van de plantresten en wortelstokken, dit ter bevordering van het verstikkingsproces. Momenteel, na de eerste drie maanden, worden testen gedaan naar de eerste resultaten. Naar verwachting zullen de slurven over een aantal maanden kunnen worden verwijderd.

BAGGINSMACHINE Baggen is een flexibele, veelzijdige techniek voor opslag en verwerken van veevoeders en biomassa die zijn oorsprong heeft in de VS. Het consortium van HABO, J.M. van Vliet en Gebr. Kok hebben de Baggingmachine voor de Nederlandse markt doorontwikkeld en onder andere geschikt gemaakt voor het fermenteren van organisch materiaal, en de bestrijding van de Japanse Duizendknoop.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie